МВнР приветства решението на НС да приеме декларация за приеманет

...
МВнР приветства решението на НС да приеме декларация за приеманет
Коментари Харесай

Депутатите гласуват проект на декларация в подкрепа на членство на Украйна в НАТО

Министерство на външните работи приветства решението на Народно събрание да одобри декларация за приеманет на Украйна в НАТО преди срещата на върха във Вилнюс, съобщи зам.-външният министър Тихомир Стойчев по време на съвещанието на комисията по външна политика в Народно събрание, съобщи кореспондент на Novini.bg.

Декларацията бе подкрепена от всички партии в Народното събрание без Българска социалистическа партия и „ Възраждане “.

В плана се споделя, че 49-ото Народно заседание декларира, че най-прекият и мечтан път за възобновяване мира в Украйна, Черноморския район и Европа, е цялостното и неотложно непринудено отдръпване на Руската федерация отвън интернационално приетите граници на страните на всички наранени от нея суверенни страни.

В текста се показва също, че Народното събрание поддържа започването на процеса на обмисляне по отношение на участието на Украйна в алианса и разширение на стратегическите връзки.

" Ние сме изрично срещу тази декларация, тъй като рискуваме да влошим така и така обтегнатите отношение с Русия, тя би основала напрежение ", предизвести Ангел Георгиев от „ Възраждане “.

 

Декларацията е едностранчива, не е справедлива и като че ли е писана някъде отвън България. Много ясно се вижда, че се бърза за срещата на върха във Вилнюс. Мнозинството от българското население не би желало да се намесваме в спора сред две приятелски страни, добави той.

При възможна ескалация на спора, българската войска би била сложена в сложна обстановка. Това е ненужно. Българският народ желае да е по-спокоен за утрешния ден, разяснява още Георгиев.

Бившият външен министър Даниел Митов възрази против термина „ приятелски страни “, употребен от сътрудника му от „ Възраждане “.

„ България е самостоятелна страна и съблюдава договорите, които е сключила “, акцентира Даниел Митов от ГЕРБ-СДС.

Той предизвести, че в случай че ние позволим една страна със мощ да си присвои територия на друга, бихме легитимирали държание, демонстрирано през Втората международна война.

 

„ Ние зачитаме интернационалното право, което се опълчва на сходна политика. Възразявам изрично против изказванията, че Украйна е бомбардирала личните си хора. Всички знаем, че украинската войска се е бранила и се е опитвала да отвоюва свои територии след съветската окупация. През тази декларация браним българския народен интерес. Международното право пази суверинитета и териториалната целокупност на всички страни “, напомни Митов.

 

В навечерието на извънредно значимата среща на НАТО във Вилнюс 4 парламентарни групи - ГЕРБ, ПП-ДБ, Движение за права и свободи и Има Такъв Народ - внесоха общ план на декларация за Украйна, съобщи пък Екатерина Захариева, ръководител на Комисията по външна политика.

Захариева напомни, че България постоянно е подкрепяла политиките на отворени порти на НАТО. В същото време тя призна, че години наред тази поддръжка на Запада е била единствено на думи, тъй като съдружниците са се страхували да не ядосат Путин. Но бруталната война против Украйна е трансформирала обстановката.

“След възобновяване на мира Украйна би трябвало да стане член на НАТО. Тя би трябвало да получи ясна вероятност, с цел да извърши промени. Сигурността на Европа и България няма по какъв начин да се подсигурява без мир ”, акцентира Захариева.

Заместник-външният министър Тихомир Стойчев сподели, че планът на декларация дава отговор на задачите на българската външна политика.

“МВнР приветства самодейността за приемане на декларация в подкрепа на участието на Украйна в НАТО. Проектната декларация дава отговор изцяло на политиката на НАТО за отворените порти, която беше оповестена в Букурещ през 2008 година ”, сподели Стойчев.

“Добре е парламентът и държавното управление да гледат в една посока ”, сподели Захариева и добави:

" Съюзниците и Украйна би трябвало да вземат решенията за своето бъдеще, а не от трета страна ”.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР