МВнР: Независимо от мотивацията на извършителите, престъплението е посегателство срещу

...
МВнР: Независимо от мотивацията на извършителите, престъплението е посегателство срещу
Коментари Харесай

Поредно посегателство - Изпочупиха българския информационен център в Скопие


Министерство на външните работи: Независимо от мотивацията на причинителите, закононарушението е посягане против самата страна

Посегателство срещу  Българския културно-информационен център в Скопие. Снощи с щурм посредством странична стена непознати лица са проникнали в пространствата и са нанесли материални вреди - липса част от компютърната техника в центъра. По централната фасада на пространствата няма провали.

Изключително противен случай, чакаме полицията да си свърши работата и да бъде обяснен вандалският акт поради дейната културна политика, открития разговор, който цели създаване на мостове, сподели за Българска телеграфна агенция шефът на Културно-информационния център на България в Република Северна Македония Антония Велева.

„ Независимо от мотивацията на причинителите, закононарушението е посягане против самата българска страна, в лицето на държавна институция. Припомняме, че с двустранната Спогодба за разкриване на Културно-информационните центрове от 2003 година, двете страни са поели ангажимент да подсигуряват естественото действие на културно-информационните центрове в двете столици ”, реагираха от Министерството на външните работи на България.

Новото помещение на Българския културно-информационен център в Скопие беше публично намерено на 25 ноември 2022 година в наличието на министрите на културата на България и Република Северна Македония.

Центърът е основан през 2006 година вследствие на конвенция сред държавните управления на Република България и Република Македония от 18 април 2003 година

На среща през днешния ден в Министерство на външните работи, шефът на дирекция „ Югоизточна Европа “ госпожа Ваня Андреева изрази пред посланика на Република Северна Македония Агнеза Руси-Поповска сериозна угриженост от обстоятелството, че това закононарушение се случва в изискванията на продължаваща антибългарска акция в Северна Македония, в това число серия от набези против организации на локалните българи, за което към момента няма дейно правосъдие и санкции.

Тя акцентира упованието на българската страна институциите на Северна Македония освен да открият причинителите на това закононарушение, само че също по този начин ясно да показват, че такива похищения против представителства на България са безусловно неприемливи и ще бъдат преследвани с цялата суровост на закона. От изключително значение е да не бъде позволено опазване на чувството за безотговорност на причинителите на сходни прояви, за което има значение както ефикасното правосъдие, по този начин и създаваният от политиците публичен разказ.

 

 

 

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР