Музеят на Чарлз Дикенс в Лондон се настрои на предколедна

...
Музеят на Чарлз Дикенс в Лондон се настрои на предколедна
Коментари Харесай

Музеят на Дикенс пресъздава духа на Коледа с нова експозиция


Музеят на Чарлз Дикенс в Лондон се настрои на предколедна вълна с откриването на експозицията „ Коледна ария ”, отдадена на фамозния едноименен разказ за Скрудж и духовете на Коледа.

Книгата е помогнала за изясняване на метода, по който британците честват Коледа и предава мощно обществено обръщение след разрушителен отчет за детския труд, който надълбоко раздрусал Чарлз Дикенс, показват уредниците.

Експозицията е подредена във викторианска постройка, в която създателят и фамилията му са живели от 1837 до 1840 и където Дикенс написва „ Оливър Туист ” и „ Посмъртните мемоари на клуба „ Пикуик ”.

Музеят разполага с над 100 000 свързани с Дикенс предмети, сред които мебели, персонални движимости, картини, гравюри, фотоси, писма и ръкописи.

„ Коледна ария ” е написана за 6 седмици през 1843 и се счита за обаятелен роман със трогателен край. Това обаче е и роман за детския труд във време, когато мизерията, провокирана от беднотия, доближава рекордни равнища, и тласка Дикенс да запише това черно на бяло, споделя шефът на музея Синди Съгрю.

„ Той е бил в действителност потресен и се зарекъл да направи нещо, с цел да осветли аргументите за това и убеждението си, че децата заслужават повече.
 Уличен спектакъл по книга на Дикенс. Уличен спектакъл по книга на Дикенс. / БГНЕС
Самият Дикенс, който трябвало до спре да върви на учебно заведение и да работи до момента в който татко му бил в затвор за длъжници, непрекъснато застава на страната на най-уязвимите в творбите си.

„ Във всяко нещо, което написа има парченце от личната му история и опит ”, сподели Съгрю и оприличи Дикенс на труженик за обществени промени.

„ Коледна ария ” споделя за изкуплението на Ебенизър Скрудж – лицемерен, пестелив дъртак, който се пробва да вгорчи живота на своите подчинени и на членовете на фамилията си. На Бъдни към този момент той е посетен от духа на мъртвия си сътрудник Джейкъб Марли и от духовете на отминали, настоящи и бъдещи коледи, които му оказват помощ да разбере, че прави всички неправилно.

Почитането на духа на шерването и простичките общите наслади като сядане на цялото семейство на масата край камината, незабавно донася триумф на „ Коледна ария ”.
 "Оливър Туист" е една от най-известните книги на писателя. "Оливър Туист" е една от най-известните книги на писателя. / БГНЕС
Уредникът на изложбата Франки Кубицки сподели, че макар че Дикенс не е измислил английското празнуване на Коледа, той е оказал помощ за неговото „ изкристализиране ”.

„ Той улавя духа на времето и възприятията през 30-те и 40-те години на 19 в. на носталгия по Коледа, към концепцията да искаш да празнуваш в нова градска среда ”, прибавя Кубицки.

Изложбата, която ще остане в музея до 25 февруари, включва също костюми от кино лентата „ Човекът, който измисли Коледа ”, който ще излезе на екран тази седмица. /АФП
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР