Мумии са откривани на всеки континент на Земята. Без съмнение

...
Мумии са откривани на всеки континент на Земята. Без съмнение
Коментари Харесай

Блатни тела и Йотци: Как работи естественото мумифициране

Мумии са откривани на всеки континент на Земята. Без подозрение знаете за съзнателно мумифицирани египетски мумии, направени от античните цивилизации в памет на умрелите, само че също по този начин е допустимо мумифицирането да се случи по изцяло натурален метод при рискови естествени условия. 

Ключът е да се нарушат естествените стадии на разложение . По този метод се затрудняват микроорганизмите и ензимите, които разграждат тялото след гибелта. Това може да се реализира в условия на мраз, рискова сухота, киселинни условия или просто липса на О2. 

Как се вършат “пустинни мумии ”? 

В сухи условия, да вземем за пример, е допустимо човешкото тяло непринудено да се мумифицира с помощта на неналичието на вода. Изправено пред извънредно суха и гореща среда  тялото може да се дехидратира задоволително бързо  преди микроорганизмите и ензимите да съумеят да разградят множеството телесни тъкани, запазвайки ги в релативно положително положение. 

„ Повечето ензими работят във водна среда. Следователно естественото премахване на водата забавя процеса на разложение, което в последна сметка води до неговото прекъсване. При спонтанното мумифициране процесът на естествена телесна загуба на вода се случва по-бързо, в сравнение с напредването на ензимната интензивност “. Това се показва в книгата за мумификация “Taphonomy of Human Remains: Forensic Analysis of the Dead and the Depositional Environment ”. 

Bog Bodies And Desert Deaths: How Natural Mummification Really Works
— IFLScience (@IFLScience)
Тялото обаче не постоянно ще изсъхне отмерено, показва създателят на книгата. Части от тялото като ръцете и гениталиите ще се дехидратират релативно бързо, оповестява IFLScience. Оттам допълват, че на вътрешните органи, като сърцето, ще им отнеме известно време.  

Примери за този вид мумифициране включват мумиите от Чинчоро в пустинята Атакама. Смята се, че някои от телата са били съзнателно мумифицирани. Те са били на възраст към 7000 години, което значи, че са доста по-стари от египетските мумии. По-старите екземпляри, открити в района наподобява са били мумифицирани естествено от изискванията в пустинята. Тези естествено непокътнати тела може да са на 9000 години. 

Chinchorro mummies Preserved by one of earth's driest climates, in Chile's Atacama Desert retains centuries-old skin, hair and clothing.

Chinchorro had begun mummifying skeletons by 5050 BC; thousands of years before Egyptians.
— Archaeo - Histories (@archeohistories)
Как се вършат “блатни тела ”? 

Друг ефикасен метод за естествено опазване на човешкото тяло е слагането му в торфено тресавище. Огромен брой от тези по този начин наречени блатни тела са открити в Северна Европа - в Дания, Германия, Холандия, Швеция, Полша, Ирландия и Обединеното кралство. 

Ако се потопи в торфено тресавище, тялото ще бъде подложено на мощно киселинни и хладни води, които са лишени от О2. Освен това някои неповторими химични реакции подкрепят процеса на мумифициране. 

„ Един основен фактор е растителността, която е характерна за торфените блата. Местата се характеризират с съществуването на мъх сфагнум, който пораства на повърхността. Когато растението почине, то освобождава полизахарид, наименуван сфагнан, който има хелатиращи свойства, позволявайки отстраняването на железни йони от разтвора “, се показва още в книгата. 

„ В резултат на този развой някои йони като желязо, мед или цинк не са налични за бактериите, което ги лишава от значим източник на храна “, показва създателят. 

Тези тежки условия не разрешават на микроорганизмите да стартират бързо разложение, макар че костите в последна сметка ще се разрушат заради киселинните условия. 

Учени показват, че при сходно естествено мумифициране кожата придобива кафяв цвят. Те прецизират, че косата и ноктите също се резервират. 

Най-известният образец за това е индивидът Толунд, открит в Дания през 50-те години на предишния век. Когато тялото е видяно за първи път хората считали, че принадлежи на локално момче, което неотдавна е изчезнало, само че останките се оказали доста по-стари. Тялото било на 2400 години. 

Yeah he look like bog bodies
If you don't know the products used in mummification made this European look like black skinned guy..although he is from north europe. and with the photo of king ramses it is clearly with blond straight hair..see another reason to steal my history
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР