Мравчените кръгове (спиралата на смъртта, въртележката на смъртта, англ. Death

...
Мравчените кръгове (спиралата на смъртта, въртележката на смъртта, англ. Death
Коментари Харесай

Спиралата на смъртта


Мравчените кръгове (спиралата на гибелта, въртележката на гибелта, англ. Death mill ) са естествено събитие, което се състои в това, че една или група мравки на пръв взор неоснователно стартират да тичат по затворен кръг, като последователно въвличат в своя безконечен цикъл от ден на ден други мравки.

Мравките не престават своя бяг и падат мъртви, а мравченият кръг продължава своето въртене до цялостно безсилие, оставяйки след себе си пълчища починали.

Големият американски мирмеколог Уилям Мортън Уилър през 1910 година е описал следен от него в лабораторни условия случай на непринудено зародил мравчен кръг, настоящ в продължение на 46 часа. През 1921 година американският странник Уилям Биб в своята книга „ Краят на джунглата “ е описал кръг от мравки с окръжност към 365 метра в Гвиана, в който всяка от мравките правила цялостен цикъл за 2,5 часа.

Този кръг съществувал 2 дни, изпъстряйки почвата под себе си с мъртви тела, до момента в който дребна група мравки, още веднъж без забележима причина, не се отделила от общото придвижване и не повлякла със себе си останалите оживели мравки.

Първото в детайли проучване на мравчените кръгове е извършено от американския зоопсихолог Теодор Шнейрл през 1944 година. Той отбелязал, че аналогично събитие е било разказано още през 1896 година от Жан Анри Фабр, следил сходно кръгово придвижване при гъсеници.

Предполагаемото пояснение на феномена е феромонна диря, с която мравките от някои типове, търсещи храна в групата, бележат повърхността на почвата по време на походи за храна, за бързо и дейно странствуване към мястото на откриването на храната и преместването ѝ назад в мравуняка.

С помощта на две мустачета, ситуирани покрай земята, мравките възприемат посоката и интензивността на миризмата и се движат строго по феромонната диря. В един миг по едни или други аргументи мравченият логаритъм се нарушава и мравките стартират да вървят по затворен кръг, въвличайки своите събратя в смъртоносното шествие.

Възможна причина се явява това, че шествието за храна в обособени случаи се реализира прекомерно дълго и до връщането на мравките в мравуняка феромонната диря съумява да се разсее, вследствие на което на половината път мравките се отклоняват от курса.

Подобни „ въртележки “ се срещат в местности на практика от всеки вид и най-често там, където пътеките на мравките минават близо една до друга или се пресичат, а сходна на описаната при започване на публикацията огромна въртележка се получава единствено на огромна открита площадка без изключително огромни неравности.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР