Мръсният въздух в Индия и други южноазиатски държави може да

...
Мръсният въздух в Индия и други южноазиатски държави може да
Коментари Харесай

Мръсният въздух - причина за големия брой спонтанни аборти в Южна Азия

Мръсният въздух в Индия и други южноазиатски страни може да е причина за огромния брой спонтанни аборти и мъртвородени бебета, заяви Фондация Томсън Ройтерс.

Изследване на китайски учени, оповестено в сп. "Лансет ", откри, че близо 350 000 изгубени бременности за година в Южна Азия са свързани с високите равнища на замърсяване. Това са към 7 на 100 от годишните аборти и мъртвородени в района в интервала сред 2000 година и 2016 година

Южна Азия е преди всичко в света по брой изгубени бременности и измежду районите с най-замърсен въздух на планетата, предава Българска телеграфна агенция.

"Резултатите могат да послужат за мотив за незабавни дейности против рисковите равнища на замърсяване ", сподели ръководителят на проучването Тао Шуе от Пекинския университет.

Миналия месец в "Лансет " бе оповестено друго проучване, което свързваше неприятното качество на въздуха в Индия със гибелта на 1,67 милиона души или 18 на 100 от смъртните случаи в страната през 2019 година През 2017 година умрелите вследствие на нечистия въздух в страната са 1,24 милиона души.

Анализът открива, че замърсяването на въздуха води до хронична обструктивна белодробна болест, дихателни инфекции, рак на белите дробове, сърдечни болести, сърдечни удари, катаракти и неонатални болести.

Китайските учени са анализирали данни за 34 197 майки в Южна Азия, които са претърпели най-малко един импровизиран аборт или са родили мъртво бебе и имат най-малко едно живо раждане.

Повече от три четвърти от дамите са от Индия, останалите са от Пакистан и Бангладеш.

Учените са изследвали въздействието на фини прахови частици PM2.5 по време на бременността и пресметнали, че 7,1 на 100 от изгубените бременности годишно се дължат на замърсяване на въздуха над индийския стандарт за качество на въздуха от 40 микрограма на пространствен метър и 29,7 на 100 замърсяване над нормата на СЗО от 10 микрограма на пространствен метър. Индийската столица Делхи е най-замърсената столица в света. Смята се, че това се дължи главно на промишлеността, нездравословните автомобилни газове, електроцентралите на въглища, праховото замърсяване от строителството и изгарянето на аграрни боклуци.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР