Мотивът на прокуратурата е, че от данните, публикувани от НСИ

...
Мотивът на прокуратурата е, че от данните, публикувани от НСИ
Коментари Харесай

Цяла България Наостри Уши! Погнаха Кевр За Колосалната Схема, Която Удря В Джоба Всеки Българин! Всичко Е Нагласено С

Мотивът на прокуратурата е, че от данните, оповестени от Национален статистически институт е видно, че обсегът на показателя на потребителските цени (ИПЦ) е несравнимо по-голям от инфлацията, която въздейства върху разноските на ВиК операторите. Затова не е инцидентно, че типовете разноски, върху които въздейства инфлацията, надлежно начисляването на инфлация единствено върху тях не намират действително изложение и в материалите по административната кореспонденция, и в други актове, произхождащи от КЕВР, написа прокуратурата.

По посочения метод от Комисията за енергийно и водно контролиране непосредствено е подценена императивна правна уредба, гласи мнението на прокуратурата.

Припомняме, с решение № Ц-34/15.12.2017 година на КЕВР бяха одобрени по-скъпите цени на водата от 1 януари 2018 година за 14 града.
Това визира " Софийска вода " АД, " Водоснабдяване и канализация " ЕООД, гр. Смолян, " Водоснабдяване и канализация - Варна " ООД, " Водоснабдяване и канализация " ЕООД, гр. Пловдив, " Водоснабдяване и канализация " ООД, гр. Силистра, " В и К " ООД, гр. Кърджали, " Водоснабдяване и канализация " ООД, гр. Русе, " Напоителни системи " ЕАД, " В и К - Златни пясъци " ООД, " Водоснабдяване и канализация " ООД, гр. Перник, " Водоснабдяване и канализация " ООД, гр. Монтана, " Водоснабдяване и канализация - Шумен " ООД, " Водоснабдяване и канализация - Сливен " ООД, " Водоснабдяване и канализация " ЕАД, гр. Бургас, " Водоснабдяване и канализация " ЕООД, гр. Ямбол и " Водоснабдяване и канализация " ООД, гр. Враца.

Хората от Бургас, Враца и Ямбол стачкуваха повишаването и това даде претекст на ВАП да оспори и решението на КЕВР с останалите градове. При инспекцията от КЕВР са позволени основни нарушавания на административнопроизводствени правила.

От Върховната административна прокуратура напомнят, че ВиК услугите засягат всички, само че за повишаването им не имало проведено публично разискване. Промени в проекторешението са правени единствено на закрити съвещания, като не е предоставена опция за претенции, бележки и възражения на други лица. На последващо място, при взимане на решението е разкрито несъгласие с материалноправни разпореждания, стимулира се прокуратурата.

Не на последно място, при издаване на решението от КЕВР е позволено несъгласие с задачата на закона, директно произлизащо от несъобразяването с нормативните условия, закрепени по-напред, пишат от ВАП.

" Така е, тъй като с преждеописания метод комисията на процедура се съгласява да не съблюдава закона, с цел да обезпечи спокойното повишение на съответните цени ", написа в инспекцията на държавното обвиняване.

Създадено е състояние на съдба, защото производството е осъществено в конюнктура на сигурност, че цената на В и К услугите неизбежно ще се увеличи.

От прокуратурата са открили и неспазване на разпоредбите за писмено оформяне на произнасянето на комисията. Според тях методът на гласоподаване на всеки дал своя вот и претекстовете на всеки дал своя вот срещу се отразяват в протокол към решението /тези правила са доразвити в устройствения устав на КЕВР/.

От ВАП не е подминато и така наречен " обществена търпимост на цената на В и К услугите ". Определената база минимално месечно ползване на вода за питейно-битови потребности от 2,8 куб. м. на едно лице, не надвишава 2,5 % от междинния месечен приход на домакинство в съответния район.

При тази активност от КЕВР са отречени данните от проучването " Наблюдение на домакинските бюджети " и са признати данните от проучването " Статистика на приходите и изискванията на живот ". Второто проучване не е обществено налично.

Още през 2015 година от КЕВР е направено съпоставяне. То е открило, че проучването " Статистика на приходите и изискванията на живот " "...значително ще усили размера на обществената търпимост на цените на В и К услугите... " и същите данни "...на процедура обезвреждат резултата от намаляването на размера на обществената търпимост от 4 на 100 на 2,5 на 100, осъществен с измененията в Закона за водите от 2015 година "

Критерият за обществена търпимост е предназначен за отчитане на резултата върху потребителите, а освен върху В и К операторите на фона на нормативната наредба, че водата за питейно-битови потребности е съществена витална нужда по смисъла на Закона за общественото подкрепяне.

В употребеното от КЕВР проучване " Статистика на приходите и изискванията на живот " данните за приходите са по-високи с към 50% по отношение на приходите от проучването " Наблюдение на домакинските бюджети ". Според Национален статистически институт по-голяма е и оптималната неточност при тези данни.

Цените за Силистра, Монтана, Шумен, Сливен, Кърджали, Враца, Бургас надвишават прага на обществената търпимост или са покрай него, е открила инспекцията на прокуратурата. Така от КЕВР с подмяната на смисъла на въпросната информация се утежнява ситуацията на потребителите, написа нюз.бг.

В подтекста на отразеното, показателна е настройката на административния орган безусловно да усилва цените на В и К услугите, се споделя в документа на ВАП.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР