МОСВ започва допълнителен площен мониторинг на морските води в района

...
МОСВ започва допълнителен площен мониторинг на морските води в района
Коментари Харесай

МОСВ започва извънреден мониторинг в района на заседналия кораб

МОСВ стартира спомагателен площен мониторинг на морските води в региона на заседналия транспортен съд „ Вера су “, който да служи като база за съпоставяне за следствията върху околната среда при последващи избавителни дейности.

Планът за мониторинга е създаден взаимно с специалисти от Института по океанология към Българска академия на науките.

Пунктовете са определени съгласно отстоянието от кораба, посоката на преобладаващото течение и плануваната метеорологична конюнктура през идващите 10 дни.

Това ще разреши следене на евентуално влияние върху морската околна среда при положение на попадане на карбамид в морските води при наново пускане на дейностите по разтоварване на кораба.

Първото пробовземане през днешния ден е с транспортен съд на „ Гранична полиция “. Ще се вземат регулярни водни проби в седем пункта в региона южно и югоизточно от кораба. Първата проба ще бъде последвана от ежеседмични моделирани проучвания на крайбрежните морски води през целия месец.

Ще се мерят индикаторите pH, соленост, разперен О2, плътност с О2, азот амониев, азот нитритен и азот нитратен.

Паралелно с спомагателния площен мониторинг Министерство на околната среда и водите продължава ежедневно да следи положението на водите в Черно море в непосредствена непосредственост до заседналия транспортен съд.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР