Москва. Сръбският премиер Ана Бърнабич, която вчера подписа споразумение за

...
Москва. Сръбският премиер Ана Бърнабич, която вчера подписа споразумение за
Коментари Харесай

Ана Бърнабич: Споразумението с ЕАИО не е пречка за пътя към ЕС

Москва. Сръбският министър председател Ана Бърнабич, която през вчерашния ден подписа съглашение за свободна търговия с Евразийската икономическа общественост в Москва, съобщи, че не чака това съглашение да бъде спънка за Сърбия по пътя към Европейския съюз, цитира думите й македонският ефирен канал “Нова ТВ “.
Брюксел съобщи, че Сърбия ще би трябвало да приключи съглашението, когато стане член на Съюза, на което Бърнабич отговори: " Нали никой не мисли, че това ще бъде на следващия ден " и добави, че Сърбия желае да стане член на Европейски Съюз, само че че това не зависи от Сърбия, а от провокациите, пред които е изправен Съюзът.
„ Надявам се Брюксел да желае да се присъединим към Европейски Съюз като стопански мощна страна, която има по-добри заплати и по-добър стандарт на живот. Подписаното през днешния ден съглашение цели точно това “, сподели Бърнабич.
Новото съглашение ще размени съществуващите двустранни съглашения на Сърбия с Русия, Беларус и Казахстан и ще разшири зоната за свободна търговия с Армения и Киргизстан, обхващайки пазар от към 185 милиона души.
Съгласно съглашението Сърбия ще може да изнася две хиляди тона цигари, към 90 000 литра ракия, 400 тона полутвърдо и твърдо краве сирене, неограничени количества козе и овче сирене и неограничени количества ракия от плодове в страни от ЕАИО.
Съгласно съглашението митата върху износа на коли от Сърбия остават.
Тя отговори на „ тези, които подлагат на критика съглашението и споделят, че то е политическо, а не икономическо “, че „ след основаването на този съюз правилото е, че към този момент няма съглашения за свободна търговия на обособени държави-членки с други страни, само че с целия съюз, тъй че в случай че това не беше направено, на процедура не бихме могли да имаме съглашения с Русия, Беларус и Казахстан "
Сръбският министър председател Ана Бърнабич и министър председателите на Русия, Беларус, Казахстан, Армения и Киргизстан и ръководителят на Съвета на Евразийската икономическа комисия Тигран Саркисян подписаха през вчерашния ден в Москва съглашение за свободна търговия сред Сърбия и Евразийската икономическа общественост.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР