Москва ограничи износа на дизелово гориво, за да защити вътрешния

...
Москва ограничи износа на дизелово гориво, за да защити вътрешния
Коментари Харесай

Русия лиши Европа от най-ценното

Москва ограничи износа на дизелово гориво, с цел да отбрани вътрешния пазар. Европейски Съюз беше обзет от суматоха: доставките се изчерпват, цените внезапно скочиха. Борбата за петролни артикули се ускорява и до края на годината се чака цените на черното злато да надвишават 100 $ за барел. На Запад споделят: Кремъл употребява въглеводородите като оръжие. Миналогодишните проблеми с газа прераснаха в тежка енергийна рецесия. Какво да чакаме в този момент?

Запасите са на изчерпване

Цените на силата се покачиха заради съкращенията на производството на ОПЕК+, както и спомагателни огромни съкращения на добива от Русия и Саудитска Арабия. На международния пазар има дефицит на дизелово гориво.

Освен това петролните рафинерии нямат задоволителен потенциал. Европа, която в този момент е изцяло подвластна от вноса, е изложена на висок риск. Няма директни доставки от Русия. Запасите са намалели на половина.

В Съединени американски щати фючърсите са рекордно високи - над 140 $. В Европа цените на дизела са се нараснали с 60%.

Забрана за експорт на горива

На този декор Русия краткотрайно забрани износа на бензин и дизел, с цел да стабилизира вътрешния пазар.

Поради обстоятелството, че беше по-изгодно да се продава гориво в чужбина, имаше спирания на зарежданията на бензиностанциите в редица райони. Сега този канал за продажба е блокиран - и то за неопределен срок, до момента в който не бъде задоволено търсенето. Организирахме и всекидневно наблюдаване на закупуването на горива за земеделските производители с бърза промяна на размерите, разясниха от държавното управление.

Обмислят се и по-строги ограничения: държавното управление предлага цялостна възбрана за експорт на дизелово гориво, закупено от пазара. Освен това вицепремиерът Новак сподели, че кабинетът на министрите обмисля въвеждането на защитно мито от 20-50 хиляди рубли на звук.

Според анализаторските компании “Вортекс ” и “Кеплер ” Русия е най-големият експортьор на дизел в света (над 13%), вторият снабдител по море след Съединени американски щати и водачът по продажби в Европейски Съюз.

След оповестяването на взетите в Москва решения цените на едро в Европа се покачиха с пет на 100 - до 1020 $ за звук.

" Време е "

И това се случи в очакване на идния сезонен скок на търсенето. Консултантската компания “Ристад ” отбелязва, че през четвъртото тримесечие ще има потребност от повече гориво в логистиката, строителството, селското стопанство и промишлеността.

А при започване на годината Европейски Съюз разгласи ембарго върху доставката на съветско гориво по море. Москва, несъмнено, от дълго време е намерила други купувачи - в Южна Америка, Близкия изток и Северна Африка.

" Дизелът е работният кон на световната стопанска система, играещ сериозна роля в транспорта на товари, корабоплаването и авиацията. Неговите производни, като нафта за отопление, са изключително чувствителни към нарастванията на цените през зимата. Германия и североизточните американски щати са мощно подвластни от дизела по време на зимния сезон “, акцентират от Си-Ен-Ен.

Ускоряване на инфлацията

Анализаторите предизвестяват, че засилената световна конкуренция за горива ще увеличи цените. През първите 20 дни на септември Москва към този момент е понижила износа на корабен дизел и газьол с съвсем 30% в съпоставяне със същия интервал на август, съгласно търговци и Лондонската фондова борса.

“В композиция с рестриктивните мерки върху производството и износа на нефт възходящият недостиг на гориво от въглеводороден генезис е неминуем ”, показва Тамара Сафонова, доцент във Факултета по маркетинг и интернационално съдействие на РАНХИГС.

Разбира се, това има по-широки стопански последствия, на първо място ускоряването на инфлацията, която Европейски Съюз се пробва да преодолее с единствения способ - повишение на главните лихви. Така Европа няма да излезе от рецесията.

" Това е оръжие "

Западът към този момент разгласи, че възбраната за експорт на дизел е още един образец за това по какъв начин Москва употребява енергийните запаси като оръжие.

„ Въпреки че в Русия има недостиг на гориво, мъчно е да се повярва, че това е било толкоз належащо. Те наподобява повтарят газовия сюжет в навечерието на миналогодишната зима “, споделя Хенинг Глойщайн, анализатор.

" Москва има намерение да провокира безпорядък на международните пазари. Кремъл постоянно е виждал петрола като оръжие ", уверени са от РБК “Капитал Маркетс ”.

Но икономистите считат, че Европа на вятъра е вдигнала оръжие против Русия. Ограниченията са ориентирани главно към битка със сивите медиатори на вътрешния пазар и не се отнасят за директни транспорти и доставки за страните от ЕАИС. Чрез тях може да се препродава дизел. Въпросът е на каква цена в последна сметка ще стигне до Европа. Но тук няма да се постанова да избират.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР