Москва изпрати специална нота до ВашингтонАмериканците наливат масло в огъня,

...
Москва изпрати специална нота до ВашингтонАмериканците наливат масло в огъня,
Коментари Харесай

Русия към САЩ: Спрете да въоръжавате Украйна

Москва изпрати специфична нота до Вашингтон
Американците наливат масло в огъня, предизвести дипломат Антонов

Американските дипломати се връщат в Киев

Москва е изпратила нота до Вашингтон, в която упорства Съединени американски щати да спрат да доставят оръжия на Украйна. Това заяви в изявление за съветския тв канал „ Россия 24” посланикът на Русия в Съединени американски щати Анатолий Антонов, съобщи ТАСС.

„ 800 милиона $ - оръжия на такава стойност ще бъдат доставени от Вашингтон на Киев. Това е голямо число, то не оказва помощ в търсенето на дипломатическо решение, което да контролира обстановката. Дали сме предали нота - да, подчертахме неприемливостта на обстановката, когато Съединени американски щати доставят Украйна с оръжие, поискахме прекратяването на тази практика”, сподели посланикът.

Той акцентира, че Вашингтон „ се пробва още повече да вдигне залога и да изостри ситуацията”. „ Задачата е да не се допусне това, за което американските сенатори приказват намерено - Русия да стои устойчиво на краката си, съветските ползи да бъдат уважавани в света, съветският глас да бъде чуван”, уточни висшият посланик. И добави, че американската страна не е реагирала по никакъв метод на отправената нота.

Антонов уточни още, че въоръжаването на Киев „ не може да бъде възприето иначе, с изключение на отрицателно, американците със своите дейности наливат масло в огъня”. „ Загиват хора, с помощта на оръжията, които Украйна получава от Америка. Тази линия обаче не се демонстрира през днешния ден, тя се демонстрира от няколко години. Първоначално бяха дребни доставки на въоръжение, споделяха, че то няма да доближава до Донбас, че ще се съхранява в някакви складове”, акцентира Антонов.

„ Имам възприятието, че американците не са подготвени за това да седнем на масата за договаряния и да стартираме сериозен диалог по тези въпроси, за които още през ноември-декември приказва президентът на Русия Владимир Путин, които се осъществиха в два проектодоговора сред Русия и Съединени американски щати, а също и сред Русия и страните от НАТО”, съобщи в умозаключение Антонов.

За отправената от Русия към Съединени американски щати нота бе обявено на фона на визитата в Киев в неделя на US държавния секретар Антъни Блинкън и шефа на Пентагона Лойд Остин.

В центъра на диалозите им с украинския президент Володимир Зеленски още веднъж бе настояването на Киев за по-тежки оръжия за прекъсване на съветската атака. Блинкън и Остин оповестиха даването на спомагателна директна и непряка военна помощ за Украйна на стойност над 700 милиона $. От тях 322 млн. $ са за Киев, а останалите - за съдружници, изпратили помощ на Украйна след началото на войната, с цел да се снабдят с оръжия, от които се нуждаят.

Украйна може да завоюва войната с Русия, в случай че разполага с добра техника, съобщи Остин. А Блинкън уточни, че Москва не съумява да реализира военните си цели в Украйна и даде за образец изтеглянето на съветските войски от Киев, с цел да се концентрират върху Донбас.

При визитата бе обявено още, че тази седмица стартира поетапно връщане в Киев на изтеглените по-рано американски дипломати.



Неонацисти възнамерявали ликвидиране на публицист
Путин упрекна Запада в гнет


ФСС залови група неонацисти, които възнамерявали убийството на известния съветски публицист Владимир Соловьов (на снимката).

Руският президент Владимир Путин разгласи през днешния ден, че Федералната работа за сигурност (ФСС) на Русия е осуетила западен скрит план за ликвидиране на изтъкнат съветски публицист, съобщи Ройтерс.

„ Тази заран ФСС спря активността на терористична група, възнамерявала да нападне и убие прочут съветски ефирен журналист”, съобщи Путин на съвещание с основната прокуратура на Русия.

Президентът не назова журналиста, само че в това време ФСС заяви, че е задържала група неонацисти, възнамерявала по разпореждане на Службата за сигурност на Украйна (ССУ) да убие журналиста Владимир Соловьов.

Путин уточни, че на Русия „ поименно са є известни кураторите от западните служби, на първо място Централно разузнавателно управление на САЩ, които работят с органите за сигурност на Украйна”.

Президентът упрекна запада, че е „ минал към гнет - подготовка на убийства на наши журналисти”, тъй като желаят да „ разделят” съветското общество, само че „ на това осведомително поле те търпят поражение”.

„ Нашето общество демонстрира зрялост, единодушие, поддържа нашите въоръжени сили”, акцентира Путин.

Прекрати бойните дейности в Мариупол
Москва отвори коридори за цивилни от „ Азовстал “


Руски бойци пред комбината „ Азовстал”, част от който бе опустошен в боевете.

Москва през днешния ден едностранно приключи бойните дейности в Мариупол, с цел да могат мирните жители да изоставен завода „ Азовстал”, заяви съветското министерство на защитата.

Прекратяването на огъня влезе в действие от 14,00 часа московско време (и българско), като съветските военни и подкрепящите ги сили от Донецката национална република се изтеглиха на безвредно разстояние. Мирните жители, затворени в завода, ще могат да изоставен в определена от тях посока, прецизираха от ведомството.

Категориите лица, на които е позволено да изоставен металургичния комплекс, са дамите, децата и работещите в завода.

„ Ако в металургичния цех към момента има цивилни, пожелаваме категорично от Киев да даде на командирите на (украински) националистически обединения заповед да ги освободят”, прибавя съветското министерство.

Огромният комплекс от тунели под „ Азовстал” е последният бастион на силите на Киев в Мариупол. Според украинските управляващи там се намират и към хиляда мирни жители, измежду които голям брой ранени. Киев е призовавал нееднократно Москва да им даде опция да изоставен безвредно.

Русия пък нееднократно е желала предаването на силите, защитаващи „ Азовстал”, измежду които неонацисти и задгранични наемници.

„ По въпроса за това, че от „ Азовстал” „ не може да се излезе”. Може. Ако киевският режим престане да употребява тези хора за жив щит”, написа в Телеграм говорителката на съветското Министерство на външните работи Мария Захарова.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР