Силно земетресение с магнитуд 6,8 по скалата на Рихтер разтърси Мароко

...
Мощно земетресение удари Мароко късно в петък, нанасяйки щети на
Коментари Харесай

Мощно земетресение удари Мароко късно в петък, нанасяйки щети на сгради в големите градове и изпращайки паникьосани хора да се стичат по улиците и алеите от столицата Рабат до Маракеш, най-посещаваната туристическа дестинация в окръга.< /p>

Няма незабавна информация дали има ранени или загинали. Правителствени служители не коментираха степента на въздействието на земетресението в събота рано.

Мароканците публикуваха видеоклипове, показващи някои сгради, превърнати в развалини и прах, и части от известните червени стени, които обграждат стария град в историческият Маракеш е повреден. Туристи и други публикуваха видеоклипове на хора, които се евакуират от ресторанти в града, докато звучи клубна музика.

Казаха, че земетресението е било с предварителен магнитуд от 6,8 по Рихтер, когато е ударено в 23:11 ч. местно време, с разтърсване, продължило няколко секунди. Националната мрежа за сеизмичен мониторинг и предупреждение на Мароко го измери на 7 по скалата на Рихтер. Американската агенция съобщи за вторичен трус с магнитуд 4,9 по Рихтер 19 минути по-късно.

Епицентърът на труса в петък е бил високо в Атласките планини, приблизително на 43,5 мили южно от Маракеш. Също така беше близо до Тубкал, най-високия връх в Северна Африка, и Укаймеден, популярен марокански ски курорт.

Генералната служба на САЩ каза, че епицентърът е бил на 11 мили под повърхността на Земята, докато сеизмичната агенция на Мароко го определи на 5 мили надолу.

Вариациите в ранните измервания са често срещани, въпреки че и двете показания биха били най-силните в Мароко от години.

През 2004 г. най-малко 628 души бяха убити и 926 бяха ранени при земетресение в Ал Хосейма в североизточно Мароко, според Agence France-Presse. През 1980 г. земетресението с магнитуд 7,3 по Рихтер в Ел Аснам в съседен Алжир беше едно от най-големите и разрушителни земетресения в новата история, предаде АФП. Той уби 2500 души и остави най-малко 300 000 без дом.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР