Морските вълни могат да се използват ефективно като източник на

...
Морските вълни могат да се използват ефективно като източник на
Коментари Харесай

Нова турбина генерира двойно повече енергия от морските вълни


Морските талази могат да се употребяват дейно като източник на чиста сила
(снимка: CC0 Public Domain)

Изследователски екип сътвори преобразувател на сила от морски талази, чиято успеваемост е два пъти по-висока от тази на препоръчаните по-рано решения.

Морските талази са безвъзмезден източник на големи количества “чиста” сила. Идеята за трансформиране на силата на морските талази не е нова – тя към този момент е на доста епохи, само че едвам неотдавна сходни съоръжения навлизат в практиката под разнообразни форми.

Конструкциите на такива преобразуватели са доста разнородни – измежду тях има въртящи се системи, които извличат сила от отвесно и хоризонтално придвижване, генератори, сходни на кладенци, в които електричеството се получава от силата на талази, преминаващи през бетонни тунели, и сходни на калмари генератори с плаващи пипала, които се издигат и спускат с вълните.
още по тематиката
Една от най-често срещаните съоръжения за превръщане на силата на вълните в електричество е във тип на абсорбираща шамандура – тя се състои от флотационно устройство на повърхността, обвързвано с морското дъно.

Когато шамандурата се движи нагоре и надолу с преминаващите талази, тя задейства механизъм за превръщане на сила, инсталиран на кабела, отчасти под повърхността. Това може да бъде предавка с редуктор, която употребява линейно придвижване за завъртане на маховика и генериране на сила.

За дейно събиране на сила, шамандурите нормално се нуждаят от датчици, задвижващи механизми и друга електроника, с цел да се синхронизират тъкмо с вълните. Наличието на такива елементи обаче понижава надеждността на структурата и усилва честотата на поддръжка на инсталацията.

Учени от австралийския RMIT са употребявали абсорбираща шамандура като насочна точка за своя нов генератор, който съгласно тях взема решение няколко казуса с обичайните дизайни, заяви. В новата си разработка откривателите са изхвърлили всички тези датчици за синхронизация и електрониката, създавайки пасивна шамандура, която плава нагоре и надолу естествено с вълните.

Две турбинни колела, ситуирани едно до друго на морското дъно, се въртят в противоположни направления и по този метод усилват силата, трансферирана към генератора. Генераторът е ситуиран вътре в шамандурата над повърхността – по този метод е предпазен от разяждане и е обвързван с въртящите се турбини посредством валове и предавка с ролка.

Тестовете на прототипно устройство в лабораторията са посочили, че то може да генерира двойно повече сила от морските талази, в сравнение с другите структури на абсорбатори, като в същото време има преимуществата на простата структура и ниските разноски за употреба.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР