Морски коридор от Украйна за износ на зърно може да

...
Морски коридор от Украйна за износ на зърно може да
Коментари Харесай

Турция очертава план за износ на зърно без да се махат мините от украинските пристанища

Морски кулоар от Украйна за експорт на зърно може да бъде основан, без да е належащо да се разчистват мините към украинските пристанища. Това обявиха от Турция. Русия разгласи, че е предложила " безвреден проход " за колета от Черно море, съобщи Daily Sabah.

Доставките на зърно в Украйна бяха съвсем блокирани след нахлуването на Русия в страната. Блокадата на пристанищата увеличи международните цени на зърнените храни, олиото, горивата и торовете. Организацията на обединените народи (ООН) прикани двете страни, както и тяхната морска съседка Турция, да се спогодят за кулоар. Турция се пробва да посредничи в договорката за обновяване на износа от Украйна и съветския експорт на храни и торове, които съгласно Москва са ощетени от глобите.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу изложи в детайли проекта на Организация на обединените нации за основаване на морски кулоар за експорт от Украйна на селскостопански артикули.

Коментарите му наподобява бележат смяна от по-ранното предложение за унищожаване на мините от пристанищата на Украйна - ход, за който Киев се притеснява, че ще направи страната доста по-уязвима за съветска офанзива от Черно море.

Чавушоглу разгласи, че може да се сътвори безвреден морски кулоар в региони без мини по предложение на Организация на обединените нации. Анкара към момента чака реакцията на Москва по отношение на проекта.

" Тъй като местоположението на мините е известно, избрани безвредни линии ще бъдат открити на три пристанища ", разяснява външният турски министър. По думите му комерсиалните кораби би трябвало да употребяват упътванията на украинските кораби, като " по този метод биха могли да се движат безвредно до пристанищата, без да е належащо да разчистват мините ".

От друга страна, съветският дипломат в Организация на обединените нации Василий Небензя разгласи, че не съветската страна е виновна за основаване на безвредни коридори. " Казахме, че можем да осигурим безвредно прекосяване, в случай че тези коридори бъдат основани ".

Министерството на защитата на Турция в това време заяви, че е основана гореща линия сред Турция, Украйна и Русия за решение на рецесията със зърнените храни. По горещата линия от всяка страна може да вземат участие в диалози, с цел да " обсъдят въпроса ".

" Има тежки договаряния както с Русия, по този начин и с Украйна. И двете страни имат известни запаси ", счита министърът на защитата Хулуси Акар.

Миналата седмица Акар организира обособени телефонни диалози със своите съветски и украински сътрудници.

Украйна има опасения, че премахването на мините от пристанища ще я създадат доста по-уязвима за съветска офанзива от Черно море. " Нашите военни са срещу, тъй че ето за какво имаме доста, доста стеснен оптимизъм за този модел ", сподели Дейвид Арахамия, който е член на екипа за договаряния на Украйна с Русия.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР