Морган Тсвангираи, бивш премиер на Зимбабве и един от най-големите

...
Морган Тсвангираи, бивш премиер на Зимбабве и един от най-големите
Коментари Харесай

Зимбабве: Ерата на Мугабе може би приключва

Морган Тсвангираи, някогашен министър председател на Зимбабве и един от най-големите съперници на несменяемия президент Робърт Мугабе, се е върнал в страната на фона на политическата рецесия и намесата на армията, оповестиха Sky News и ТАСС.

По думите на публицист от американската Sky News  на борда на същия аероплан са били още двама министри, връщащи се от Русия в Зимбабве.

Според южноафриканската тв eNCA от края на октомври Тсвангираи е бил на медицински проучвания в ЮАР поради онкологично заболяване.

Тсвангираи бе на косъм от победа на изборите през 2008 година, когато Мугабе за пръв път не получи болшинството от гласовете. Няколко дни преди втория тур обаче опозиционният водач се отдръпна и съобщи, че това е станало под натиска на управляващите. Така Мугабе още веднъж беше определен за президент, само че с цел да избегне рецесията се наложи да назначи противника си за министър председател. Тсвангири остана на поста от 2009 до 2013 година

В сряда през нощта военните в Зимбабве задържаха под домакински арест Мугабе в частната му резиденция в Хараре и блокираха пътищата към постройките на държавното управление, Народното събрание и съда, както и държавното радио и телевизия.

Събитията се развиха бързо след уволнението на вицепрезидента Емерсон Мнангагва на 6 ноември.

93-годишният Мугабе е на власт от 37 години и брачната половинка му Грейс твърдеше, че народът ще го избере даже и мъртъв.

Армията съобщи, че е почнала интервенция против „ нарушители “ в антуража на президента и прикани жителите на страната да продължат всекидневието си все едно нищо не се е случило.

Събитията по последните дни подсказват, че е на път счита на режима в страната.

Вчера бяха арестувани няколко министри и висши функционери от ръководещата партия, измежду които министрите на финансите и висшето обучение, представителят на младежката организация на ръководещата партия, считани за доближени до президентшата Грейс Мугабе. Появиха се изказвания, че Грейс е напуснала страната.

Събитията в някогашната английска колония (до 1980 г.) дават вяра за демократични промени, съобщи английското държавно управление, само че акцентира, че не трябва „ един тиранин, който не е минал през избори, да бъде сменен от различен подобен “.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР