Моноспектакълът Променяне - хибрид между театъра и кинотоПроменяне е първият

...
Моноспектакълът Променяне - хибрид между театъра и кинотоПроменяне е първият
Коментари Харесай

Моноспектакълът „Променяне” - хибрид между театъра и киното

Моноспектакълът „ Променяне ” - хибрид сред театъра и киното
„ Променяне ” е първият моноспектакъл на актрисата Йоана Буковска – Давидова, чиято предпремиера е довечера и на следващия ден от 19:30 ч. в „ Нов Театър-НДК ”. Той е драматизация по книгата „ Промяна ” на актрисата Лив Улман и отбелязва по едно и също време нейния 80-годишен празник и 100-годишнината от рождението на режисьора Ингмар Бергман. Спектакълът е част от програмата на „ Януари – фестивал на българската драматургия ”, който продължава до края на месеца в НДК и включва над 15 постановки. Това разгласи по време на представянето на моноспектакъла на актрисата проф. Любомир Стойков, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Представлението е част и от програмата „ Пловдив – Европейска столица на културата 2019 година ”.

Самата премиера на „ Променяне ” ще се състои в града под тепетата през март.

Този моноспектакъл е един доста персонален, проницателен и същински театър, опитващ се да махне ролята на актрисата, представяйки я посредством актрисата и да доближи до същността ми като човек, разкри Буковска.

„ Моят облик се пробва да стигне до дъното на душата на една актриса, една жена, един човек, една майка, която се пробва да бъде и майка и актриса, нещо, с което самата аз се пробвам да жонглирам откогато имам две слънца в къщи. Това е както назовава Гергана Димитрова (режисьор на моноспектакъла. бел. ред.) нашия театър си го представете като глава лук. Има разнообразни люспи и всяка люспа се обелва до момента в който се стигне до сърцевината ”, изясни тя и сподели, че основаването на моноспектакъла е предизвикано от желанието на публиката.

Актрисата призна, че се опасява и е несигурна от крайния резултат, само че съгласно нея това е наложително изискване изкуството да се случи. Според нея завършеността на плана ще стане тогава, когато най-важният сътрудник - публиката влезе в салона.

Моноспектакълът на Йоана Буковска – Давидова е и първият с добавена действителност и обратно на известията, които сме привикнали да чуваме, когато представлението стартира, то тук гласът приканва да включим и вземем в ръце смарт телефоните си. По думите на Буковска моноспектакълът води до променяне в мисленето и усещания, както във връзка с усещането за спектакъл, променяне на действителността посредством новите технологии, променяне на усещанията ни за телефона в залата, който по принцип е табу.

Александър Гълъбов е основател на специфичното приложение „ Променяне ”, посредством което феновете могат да станат част от добавената действителност в спектакъла.

„ Добавената действителност дава едни нови измерения, вероятност за преживяване на спектакъла. В избрани моменти от спектакъла светват лампи, които посочват, че нещо се случва на телефоните. То не се случва от самото начало, единствено в избрани моменти. Тогава фенът е директен участник със своя телефон. Може да сменя вероятността, може да изживее по собствен метод дадения миг. За задачата приложението комуникира и с екраните, които са зад актрисата. На тях се появяват изображения- те могат да са видео или графика, които се разпознават от приложението. Те демонстрират избрана преживелица, която може да е интерактивна, видео или 3 D ”, изясни Гълъбов.

Според него това единствено обогатява спектакъла, а няма да разконцентрира феновете и добави, че всичко е в синхрон с актрисата, музиката и приложението. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР