Монголският смъртоносен червей е яркочервено мистериозно същество, за което се

...
Монголският смъртоносен червей е яркочервено мистериозно същество, за което се
Коментари Харесай

В търсене на смъртоносния монголски червей от пустинята Гоби

Монголският гибелен червей е яркочервено мистериозно създание, за което се твърди, че населява южната пустиня Гоби. Местните монголски племена описват, че са виждали създанието по време на пътуванията си, само че историите в никакъв случай не са били доказани, даже след доста опити от голям брой проучвателен експедиции през годините.

Смъртоносните умения на монголския гибелен червей

Олгой-Хорхой е монголският метод да се каже „ червей като дебело черво “ и историите го разказват като дълъг 1 метър и червен, като черво, цялостно с кръв. Художествените илюстрации изобразяват червея със зейнала кръгла уста, цялостна с ориентирани във вътрешността зъби.

Searching for the Terrifying Mongolian Death Worm
— istockhistory (@istockhistory)
Някои описват, че има подострен край и му приписват способността да пръска смъртоносна горяща киселина против враговете си. Съществуват и изказвания, че може да генерира електричество с тялото си. Според сведенията смъртоносните червеи се изстрелват отдолу под пясъка без предизвестие, с цел да убият плячката си - камили и гризачи - само че непредпазливите хора също могат да се трансфорат в такава.

Легендата гласи, че Олгой-Хорхой снася яйцата си в червата на камила и по тази причина придобива кървавочервения си цвят.

Търсенето на монголския гибелен червей

Много локални са уверени в съществуването на мистериозното творение. Дори монголският министър-председател Дамдинбазарпрез 1922 година го описал на западен откривател.

Скептиците значително подозират, че приказките за червея палач са единствено част от фолклора. Историите са доста описателни и еднообразни, само че до момента нито една от тях не е доказана.

Много самостоятелни откриватели, авантюристи и зоолози са претърсвали най-отдалечените краища на пустинята Гоби, с цел да открият прословутия червей на гибелта, само че никой до момента не е успявал да го види, камо ли да го снима.

No. 11 - The Mongolian Death Worm
— Dethklaus (@Dethklaus1)
Историята на смъртоносния червей се е предавала от генерации в Монголия, само че привлякла вниманието на западния свят едвам през 20-те години на предишния век, откакто книгата на палеонтолога Рой Чапман Андрю описала в елементи преданието. Самият Андрю останал песимистичен по отношение на съществуването му.

Чешкият криптозоолог Иван Макерле е считан за най-подробно изследвалия смъртоносния червей. Той научил за него от един студент и подхванал пътешестване до Южна Монголия през 1990 година, с цел да открие повече. Неговите проучвания били сложни, защото той открил, че доста монголци не желали да приказват за именитото създание. Още по-сложна се оказала обстановката, поради заповедта на монголското държавно управление, забраняваща търсенето на смъртоносния червей. В последна сметка възбраната паднала и Макерле съумял да потърси отговори.

В своята книга " Mongolské záhady " (Монголска мистерия) Макерле описал червея по този начин:

„ Това е сходен на наденица червей, дълъг над половин метър и с дебелината на човешка ръка. Наподобява червата на наедрял рогат добитък. Кожата му служи като екзоскелет, линее постоянно, когато е засегнат. Опашката му е къса, като че ли е отрязана, само че не заострена. Трудно е да се разграничи главата от опашката му, тъй като няма забележими очи, ноздри или уста. “



Самият Иван Макерле в никакъв случай не е видял съществото, само че в последна сметка решил, че Олгой-Хорхой може да е същински.

Ако е същински, какъв би могъл да бъде монголският гибелен червей?

LiveScience цитира английския биолог доктор Карл Шукър, създател на книгата " Необяснимото ". Шукър разказва именитите създания като „ едно от най-сензационните същества в света, скрити измежду пясъците на южната пустиня Гоби.... Прекарва огромна част от времето си прикрит под пустинните пясъци, само че всякога, когато бъде видян да лежи на повърхността, бива прецизно избягван от локалните. "

The Mongolian Death Worm, native to the Gobi Desert and capable of killing at a distance by spitting venom or discharging electricity.

" None of those present ever had seen the creature, but they all firmly believed in its existence & described it minutely. "
— Christmas W. Reeve (@CWReeve)
Въпреки че се счита, че създанието живее най-вече подземен, се споделя, че наблюденията са по-чести през юни и юли. Някои споделят, че излиза единствено когато повърхността на земята е мокра.

Самият Шукер в никакъв случай не е съобщил, че някого е съумял да види монголския гибелен червей, само че предполагал, че той е месояден амфисбенид, безкрак гущер, който живее в топъл климат.

Според други откриватели описанията съответстват в известна степен със смъртоносната гадюка, член на семейство змии. Смъртната гадюка, открита в Австралия и Нова Гвинея, е физически сходна на смъртоносния червей и може да изплюва отрова на няколко метра.

Репутацията му на мистериозно животно не е възпирала експедициите в пустинята на публицисти, кореспонденти и риалити телевизионни стратегии.

Всички търсения обаче, в това число поредицата на National Geographic Channel за червея, са оставали с празни ръце и не са съумели да създадат дефинитивни изводи. Възможно ли е монголският гибелен червей да не е нищо повече от една легенда?

Този неосезаем криптид в никакъв случай не се е разкривал на предумишлено търсещите го, само че за локалното население е напълно действителен и е още една заплаха, която би трябвало да заобикалят в подлата пустиня Гоби.



По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР