Монблан се е смалил с 2,2 метра от 2021 г.

...
Монблан се е смалил с 2,2 метра от 2021 г.
Коментари Харесай

Монблан се е смалил с 2,2 метра

Монблан се е смалил с 2,2 метра от 2021 година Това е най-ниската му височина в последните години.

Най-високата планина в Алпите, която е покрита с било от лед, покриващ скалата, беше измерена от екип геодезисти от районната администрация на Горна Савоя. В своя помощ те са издигнали и дрон.

Резултатите, оповестени в четвъртък, демонстрират, че новата публична височина на Монблан е 4805,59 метра. Според предходното отчитане, направено преди две години, върхът е бил висок 4807,81 метра. През 2017 година пък върхът е бил с метър по-висок.

Описвайки 2023 година като „ ненапълно изключителна година “, един от участващите геодезисти, Денис Борел, сподели пред френския ефирен канал TF1, че планината е изгубила „ 3500 кубически метра лед и сняг спрямо размера, измерен през 2021 година ” Той отбелязва, че това “представлява почти размера на олимпийски басейн ”.

Борел сподели, че загубата е „ много забележителна спрямо измерванията от предходни столетия “

Експертите по климата и глациологията предизвестиха да не се свързва свиването на върха на Монблан със загубата на ледникова завивка в Алпите.

„ Дори и да забележим, че има лека низходяща наклонност – към 15 до 20 см от 2001 година насам, климатолозите и глациолозите ни споделят, че са нужни почти 50 години измервания. Само тогава можем да създадем изводи за вероятен световно стопляне на тази надморска височина от 4800 метра “, изяснява Борел.

Ледената завивка на върха на Европа има наклонност да се трансформира според от вятъра и преваляванията.

„ Това не е представително за световното стопляне на климата. Климатичните условия на върха на Монблан са много полярни “, сподели Люк Моро, глациолог от Шамони.

Моро разказва развой, наименуван аблация, при който вятърът форсира изпарението.

„ Основно вятърът и снегът ще повлияят на надморската височина на върха. Вятърът ще отстрани снега или не “, сподели той, добавяйки, че куполът на върха на Монблан е по-скоро като „ комплекс от дюни “ със мощни зимни ветрове, които издухват снега от върха.

Спадът от 2,22 метра може да се дължи на по-малко превалявания през лятото, на мнение е Жан де Гарет, основен геометър в департамента Haute-Savoie в югоизточна Франция.

„ Монблан може да бъде доста по-висок след две години, когато бъде последващо премерване ”, добави той, представен от The Guardian.

Скалистият връх на планината е висок 4792 метра над морското ниво, само че дебелото му покритие от лед и сняг варира от година на година според от вятъра и времето

Изследователите го мерят на всеки две години от 2001 година насам, надявайки се да получат информация за въздействието на изменението на климата върху Алпите.

„ Ние събираме данните за бъдещите генерации, не сме тук, с цел да ги интерпретираме, оставяме това на учените “, сподели де Гарет. „ След тези акции за премерване към този момент научихме доста: знаем, че върхът е във постоянно придвижване както по височина с вариации от съвсем 5 метра. “

Въздействието на световното стопляне е добре документирано в Алпите

Неговите ледници са изгубили една трета от размера си през последните години. Планинската верига също е изгубила постоянно замръзнала земя – почва и каменист материал, който остава заледен непрестанно. Той работи като лепило за главните планински характерности – над приблизителна височина от 2200 м.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР