Монархията е в опасност - ако се съди по броя

...
Монархията е в опасност - ако се съди по броя
Коментари Харесай

Шоуто на Чарлз III остана без бисове

Монархията е в заплаха - в случай че се съди по броя на феновете пред дребните екрани, толкоз предстоящата коронация на Чарлз III се класира като второразрядно зрелище. Според данните на английската телевизия сред 14 и 20 милиона са гледали церемонията от началото до финала. Пикът на интереса е бил във висшия миг на самото коронясване - 20,4 милиона. Това обаче значи, че церемонията е минимум гледаното кралско събитие напоследък. Погребението на Елизабет II предизвика любознанието и страстите на 28 милиона, а десетилетие по-рано над 24 милиона зяпаха сватбата на Уилям и Кейт. Погребението на принцеса Даяна през 1997-а бе проследено от 27 милиона по малкия екран и 11 милиона по радиото.

И в този момент всички се питат дали спектакълът на Гергьовден си коства 100-те милиона паунда, с които специалистите го правят оценка. Защото за разлика от сватбите, чиито харч се поема от династията, тази гала от епохи е ангажимент на държавната хазна. Данъкоплатците финансират по-голямата част от сметката. Коронацията на Елизабет II през 1953-а коства еквивалента на днешни 50 милиона паунда. Двойният скок в разноските идва най-много от ограниченията за сигурност в това все по-несигурно време. 11,5 хиляди чиновници на реда се погрижиха за сигурността на 6 май, което е нов връх във Англия. В сметката са включени както служителите на реда, по този начин и военните.
-->
И защото доста от британците към момента държат на традициите, хиляди жители се събраха в центъра на Лондон, с цел да съпреживеят историческия миг и да проследят процесията от Уестминстърското абатство до Бъкингамския замък. В божията обител, където Чарлз получи благословия и най-сетне публично наследи трона, участваха 100 международни водачи. Духовният лидер на Англиканската черква - архиепископът на Кентърбъри, сложи 360-годишната корона на Свети Едуард върху главата на Чарлз и произнесе популярната имитация " Бог да пази краля! ". Монархът постави клетва да ръководи заслужено и да поддържа Англиканската черква, чийто глава е. В най-свещения миг архиепископът го помаза по ръцете, главата и гърдите с миро, осветено в Йерусалим. Владетелят се закле пред Библията да съблюдава закона и каноните на Църквата, седнал на дървен стол, употребен при коронация на крал Едуард през 1296 година и от още 26 монарси. Следващият престолонаследник, принц Уилям, се закле във честност, коленичейки пред татко си. За първи път това направиха и всички присъстващи с обща клетва.
Нарушители на традициите


Новият крал обаче наруши някои дългогодишни традиции по време на ритуала. За първи път за 900 години бяха поканени кралски особи от други семейства, както и религиозни водачи с по-широк обсег на вероизповеданията. За първи път представители на разнообразни обществени касти бяха поканени да вземат участие в " хор от милиони гласове " - клетвата за обществена честност, чиято цел беше да размени познатата " Почит на връстниците ", при която аристократи от фамилиите в обкръжението на династията се строяват в абатството, с цел да коленичат пред монарха и дадат клетви за честност. Имаше смяна и в логистиката - вместо с античната Златна колесница, новите крал и кралица избраха по-съвременната Диамантена карета за маршрута сред абатството и Бъкингам.

Камила също се разписа като бунтовник. Новата кралица отхвърли да постави короната с диаманта " Кохинор ". Поверието гласи, че скъпоценният камък носи злощастие на височайшите особи, само че все пак той постоянно е красял предшественичките на Камила. " Кохинор " е знак за славата и величието на английските колониални завоевания. 105-каратовият елмаз е със странна форма, като общоприетото поверие е, че е открит в Южна Индия. Става владеене на Британската империя, когато тя е в разцвета си и не стопира да причислява нови територии. Решението Камила да си спести " Кохинор " -а тъне в мъгла, защото вместо него брачната половинка на Чарлз се накипри с тиара с елмаз от Южна Африка, където империята също не си поплюва през вековете. 
Всяка жаба да си знае гьола


На коронацията всеки член от кралското семейство беше настанен на несъмнено място и безспорно схемата бе показателна за статута му в Бъкингам. На първия ред, несъмнено, беше принц Уилям - първороден наследник и пряк правоприемник, дружно със брачната половинка си Кейт Мидълтън и две от децата им - принц Луи и принцеса Шарлот. Херцозите на Кеймбридж бяха облечени в богато украсени официозни облекла, отражение на значимостта им в йерархията.

41-годишната брачна половинка на принц Уилям блестеше в рокля на " Аликзандър Маккуин " от копринен креп в слонова кост, избродирана със сребърни претекстове на британска роза, шотландски магарешки трън, уелски нарцис и ирландски трилистник, представящи всяка от четирите народи на Обединеното кралство. На коронацията принцесата на Уелс носеше и английска роба в ослепително алено, бяло и синьо. Перлените обеци с диаманти на Кейт пък бяха от будоара на принцеса Даяна - откровена респект към починалата й свекърва.

Шарлот носеше дребна версия на диадемата на майка си - сребърна тиара във формата на лавров венец. Аксесоарите с гальовен дизайн на цветя от кристали наподобяват на тези, които шаферките на починалата кралица Елизабет II са носили на сватбата й през 1947 година, написа " Дейли Мейл ". Те са знак и на отдадеността на крал Чарлз към екологичните дела. Осемгодишната принцеса също беше в " Аликзандър Маккуин " с избродирани рози, бодили, нарциси и претекстове на трилистник. Модната къща на починалия дизайнер уши сватбения тоалет на Кейт.

Сестрата на краля, принцеса Ан, изненадващо бе на втория ред, до момента в който новите херцози на Единбург седнаха до Уилям и Кейт. Принц Едуард и брачната половинка му Софи, които наследиха купите си след гибелта на принц Филип по заповед на новия крал, също бяха издокарани в публични облекла - знак, че тяхната роля в фамилията ще става все по-сериозна. Принц Хари бе настанен на третия ред до чичо си, принц Андрю - различен " неработещ " палавник от семейството. С тях бяха и  принцесите Беатрис и Юджини, дъщерите на Андрю и някогашната му жена Сара Фергюсън. Хари и Андрю бяха в костюмите от утринните събития, защото нямаха основна роля в церемонията. По-малкият наследник, 38-годишният деец от английската войска, служил в Афганистан, носеше медалите си на гърдите. За жал - или за подигравка, Хари остана неуместно приютен в сянката на шапката върху главата на вуйна му, принцеса Ан. Голямото алено перо, което беше забучено върху върха на церемониалния аксесоар, по съвършен метод скриваше лицето на червенокоското по време на службата.

Въпреки че нямаше празно място до принц Хари, отсъствието на брачната половинка му беше осезаемо. Меган отхвърли да участва, като " формалната " причина беше, че на 6 май е и 4-ият рожден ден на техния наследник Арчи и те желаеха най-малко един от родителите му в Калифорния да чества с него. Отчасти това мотивираше и нетърпението на Хари да напусне Лондон с първия вероятен полет.

Много по-вероятно обаче е решението на Меган да е било подбудено от стрес пред английските папараци и кореспонденти, които от дълго време преследват до полуда кралската снаха. Нежеланието й да бъде на коронацията е поредна стъпка в дистанцията от фамилията на мъжа си.

Анализаторите подценяват значима детайлност в тълкуването на събитието. За първи път церемонията включва доведени деца на монарх -  отрочетата на Камила от първия й брачен партньор, Андрю Паркър Боулс. Синът им Том и щерка им Лора бяха на предна линия, въпреки и не на видни места - а тримата внуци на новата кралица и принц Джордж като правилни пажове носеха мантиите на новите крале. След коронацията внуците на Камила се появиха тъкмо до Чарлз на балкона.

Разположението на семейството Мидълтън също бе забавно. Цялото семейство на Кейт - татко й Майкъл, майка й Карол, сестра й Пипа, брат й Джеймс Ч бяха седнали в частта на абатството, където имаше гостуващи кралски особи, въпреки и на един от най-задните редове. Увертюра към бъдещето, когато Мидълтънови ще следят с насълзени очи коронацията на самата Кейт, освен това от доста по-добри места.

Президенти, монарси от целия свят, английски политици и известни персони бяха измежду гостите на церемонията по коронясването в Уестминстърското абатство. Сред тях бяха първите дами на Съединени американски щати и Украйна Джил Байдън и Олена Зеленска, някогашните министър председатели Борис Джонсън, Тереза Мей и Тони Блеър. Лайънъл Ричи и Кейти Пери участваха в програмата, живият класик Андрю Лойд Уебър, именитата актриса Джуди Денч и по-младата й колежка Ема Томпсън дефилираха измежду аплодисменти.  

Списъкът с посетители разкри напъните на Чарлз да показва модерността на мултикултурна Англия, без да подценява монархията. Симеон Сакскобургготски и доня Маргарита Гомес Асебо участваха на приема в Бъкингам на 5 май. Царят е четвърти братовчед на крал Джордж VI, дядо на Чарлз III. Служебният министър председател Гълъб Донев беше на тържествата дружно с щерка си Габриела. Тя е била облечена в модели на София Борисова - изумрудено зелена рокля за коронацията, а на тържеството след нея - в виолетов тоалет цвят с шапка.
Принц Луи открадна публиката на дядо си


Седнал на първия ред до родителите си, невръстният принц Луи за следващ път се оказа същинската звезда на кралското семейство. Най-малкото дете на престолонаследника провокира умилението и на присъстващите, и на феновете пред екраните. Хлапето изобщо не скри отегчението си от церемонията и се прозя още с влизането в абатството. Прозявките продължиха и по време на коронацията. На Луи му беше толкоз скучно, че стартира да брои детайлите по небосвода на превъзходната постройка. Той не пропускаше да показа всяко свое усещане с кака си Шарлот, която обаче поддържаше сериозна мимика. При прелитането на самолетите на кралските Военновъздушни сили над Бъкингамския замък, цялото семейство беше излязло на балкона, а Луи забавляваше публиката с детските си реакции. На потегляне от абатството лицето му, обърнато към медиите, издаваше страхотна скука в жанр " Какво сте ме зяпнали? ".
Мистериозният контур
По време на коронацията бдителните фенове пред екраните видяха нещо необичайно и прелюбопитно. Докато гвардейците прекосяваха с маршова стъпка през Уестминстърското абатство, през отворената врата се видя тайнствен мрачен контур. Той остана забележим единствено за няколко секунди, само че те се оказаха задоволителни, с цел да озадачат феновете.

Загадъчният контур е облечен в черно покривало, дълго до земята, носещ нещо в ръка, наподобяващо скиптър. В обществените мрежи избухнаха смешки и асоциации, като най-често фигурата се оприличава на Смъртта с косата в ръка. Някои консуматори обаче спекулират дали това не е духът на починалата принцеса Даяна. От Бъкингам няма формален коментар по тематиката, само че доста хора се паникьосаха и искрено се тормозиха за бъдещето на монархията. Инцидентът се възприема като неприятен знак, вещаещ тъмни времена за кралското семейство.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР