Момиче на едва 12 години стана най-младият дарител на Майчин

...
Момиче на едва 12 години стана най-младият дарител на Майчин
Коментари Харесай

Дете на 12 години стана най-младият дарител на Майчин дом

Момиче на едвам 12 години стана най-младият донор на Майчин дом, като подари на интензивното поделение термо легло за лекуване на недоносени и високорискови бебета.
Малката Натали Присадашка е родена прибързано през 2006 година и се лекува в Клиниката по неонатология в продължение на повече от 3 месеца. Тя идва на бял свят доста рано, едвам в 26-та гестационна седмица (средата на шестия месец от бременността), когато шансът за оцеляването и здравето на децата е доста дребен. Лекарите дълго се борят за живота ѝ, а след лекуването в интензивно поделение Натали е подложена на продължителната рехабилитация. Постепенно виталните ѝ качества се развиват и възстановяват, а тя съумява да настигне връстниците си по размери и телесно тегло. Днес Натали учи, спортува, интересува се от изкуство и мечтае някой ден да стане проектант или археолог.


Престоят на недоносените бебета в термо легло е значима стъпка от тяхната акомодация от кувьоз към независимо легло. Техниката се ползва за лекуването на недоносени бебета с тегло над 1600 гр. и поддържа непрекъсната температура от 35-37 градуса. Креватчето разполага с всички нужни средства за зареждане с спомагателна инсталация за лекуването на бебето, загрява се отмерено от горе и от долу, а откритата му част разрешава директен достъп за осъществяване на лечебни операции и за реализиране на прочувствен контакт сред бебето и родителите.
Годишно в „ Майчин дом " се раждат към 4 000 бебета, а приблизително всяко пето от тях е недоносено. Високата централизация на предтерминни раждания се дължи на специфичния статут на болничното заведение, която наблюдава патологични бременности и най-сложните случаи от цяла България.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР