Момент от представянето на проекта Още по темата Близо 300

...
Момент от представянето на проекта Още по темата Близо 300
Коментари Харесай

Четири български университета започват предподаване на финансова грамотност за неикономисти

Момент от представянето на плана

Още по тематиката
Близо 300 учители бяха подготвени да преподават финансова просветеност

Проектът се води от фондация " Инициатива за финансова просветеност " с поддръжката на " Ен Ен България "
6 дек 2017
" Джуниър ачийвмънт " стартира план за финансова просветеност за учениците

Проектът е подсилен от държавни институции, 8 браншови огранизации и сдружения от финансовия бранш
15 ное 2017 Четири български университета започват преподаване на финансова просветеност за студентите от неикономическите специалности. Неправителствената организация " Джуниър ачийвмънт ", която цели развиването на образованието у нас, показа нов план за развиване на финансовата просветеност. Той е ориентиран особено към студентите от неикономическите специалности в българските университети. По плана се работи интензивно от към една година, като той е финансиран от застрахователната и застрахователна и осигурителна компания " Ен Ен България ".

Какво включва

Към момента е направен учебник с създатели доцент Д-р Даниела Бобева, учител в УНСС, и Джеймс Йоловски, управител стратегии за финансова просветеност на " Джуниър ачийвмънт България ", от който са отпечатани 1000 броя. Рецензенти на учебника са доктор Емил Хърсев и изпълнителният шеф на консултантската компания " Моите пари " Дян Василев. Помагалото включва 9 тематики: същина на персоналните финанси, бюджет, икономисване, потребителски, студентски, ипотечен заем, платежни сметки и услуги и пенсионно обезпечаване. " Не добавихме тематика за вложението, защото не искахме да излагаме студентите на непотребен риск ", разяснява Даниела Бобева. " Никой банкер не са го били, че е изтървал огромна облага, само че познавам доста хора, които даже се и убиха за това, че не са решили добре риска ", разяснява рецензентът Емил Хърсев.

Кои са университетите

Към момента присъединяване в плана са декларирали Софийският университет " Св. Климент Охридски ", Университетът за библиотечни и осведомителни технологии, Русенският университет " Ангел Кънчев " и Югозападният университет " Неофит Рилски ", като в скоро време се чака формалното привършване на договаряния за включването на още два университета. Преподаването в тях по учебника се чака да стартира още през този учебен срок и ще продължи и през другата образователна година. От университетите зависи да решат дали то ще бъде факултативно, избираемо или като извънаудиторна активност.

Това е вторият сходен план, ориентиран към развиването на финансовата просветеност в България, който " Джуниър ачийвмънт " стартира. В средата на ноември предходната година организацията събра поддръжката на Българска народна банка, КФН, Национална агенция за приходите и Министерството на образованието, както и на водещите 8 асоциации от финансовия отрасъл, които подписаха меморандум за оказване на подпомагане. Проектът се назовава " Практични финанси " и е ориентиран към учениците от гимназиалния курс на образование. Първа фаза от него е правенето на учебен курс, който ще включва както учебници, по този начин и интерактивни извършения, които ще могат да се вършат посредством мобилни приложения. В момента тече образованието на учители за осъществяването му.

Какво още се прави за финансовата просветеност

От известно време самодейностите, ориентирани към повишение на познанията по потребителски финанси, доста се усилват. По-рано през предходната година картовият оператор Visa започва план " Нашите пари ", по който също беше публикуван учебник. По него се преподава в 50 учебни заведения на деца от 9 до 12 клас. През 2016 година фондация " Инициатива за финансова просветеност " показа алманах с 25 " финансови работилници ", които могат да се преподават на възпитаници над 12-годишна възраст. По тази самодейност към този момент са подготвени над 300 учители от цялата страна. Също по този начин Националната организация за приходите организира образования в гимназиите за същността на данъчната система " В час с налозите ", по които за последните 4 години са били образовани към 60 000 възпитаници. Основният проблем пред сходни начинания все още остава неналичието на образователни часове, разнообразни от час на класния, в които да става преподаването.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР