Моля, с грижа за здравето на бургазлии, да се отнесете

...
Моля, с грижа за здравето на бургазлии, да се отнесете
Коментари Харесай

Бургас изгражда нова болнична сграда и нов медицински център

„ Моля, с грижа за здравето на бургазлии, да се отнесете отговорно и да подкрепите докладната бележка за Комплексен онкологичен център – Бургас. Преди четири години стартирахме този огромен план и в този момент предстоят две докладни мемоари, които би трябвало да подкрепите. КОЦ обслужва както Бургаска, по този начин и област Ямбол. След като този план се осъществя, това ще бъде най-модерният Онкологичен център на територията на страната. “. Това съобщи кметът Димитър Николов през днешния ден пред общинските съветници.  

Местният парламент одобри докладните мемоари, с което даде зелена светлина за градеж на нова профилирана болнична постройка на КОЦ-Бургас, както и за откриване на нов Медицински център „ Вяра и Надежда - Бургас ”, който ще обезпечава по-широк достъп на пациентите до лекарите.  

„ Ние ще съберем в един корпус най-важните звена и инсталация - линеен ускорител, ПЕТ скенер, хирургия от трето равнище, миниинвазивна хирургия. Ще предоставяме здравни услуги, които досега пациентите употребиха в София и отвън страната. Също по този начин, разноските на Онкологичния център ще намалеят, тъй като сега Общината заплаща 26 000 лева месечен наем на УМБАЛ Бургас, чиито етажи употребяваме ”, показа още кметът на Бургас.  

С построяването на новата болнична постройка ще има опция да се съберат под един покрив всички действия на здравния център, като част от корпуса е очакван и за образователна база на студентите от Медицинския факултет към Университет „ Проф. доктор Асен Златаров ”.  

Теренът, в който е планувано построяването на новата здравна база, е общинска благосъстоятелност и е в непосредствена непосредственост до съществуващата постройка на КОЦ - Бургас. Зданието ще се стои от партер и 9 етажа, свързани информационно между тях чрез две стълбищни кафези, ситуирани по диагонал в два противоположни края на петното на постройката. В непосредственост до стълбищата са планувани два асансьора – един за гости, един длъжностен, и двата са налични за трудноподвижни хора и два болнични.  

Освен новата болнична постройка, ще бъде основан и нов медицински център „ Вяра и Надежда – Бургас “. Причината е, че като заведение за болнична помощ Комплексен онкологичен център не може да подписва контракти с НЗОК по клинични пътеки и амбулаторни процедури за извънболнична здравна помощ, което лимитира достъпа на жителите до експертите и здравната инсталация.  

Според шефа на КОЦ проф. доктор Христо Бозов, профилираните кабинети в Диагностично-консултативния блок са с работно време от понеделник до петък от 7.30 до 14.30 часа, а в останалото време не се употребяват. Идеята е новият център да работи в следобедните часове и да улесни жителите.  

Приемането на двете докладни мемоари през днешния ден от Общински съвет Бургас ще даде опция на хората да разчитат на експертите освен в болничната, само че и в извънболничната помощ, като те ще могат да употребяват всички способи за достъп до лекарите на КОЦ-Бургас.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР