- Моля, обяснете ни до какви резултати доведе визитата на

...
- Моля, обяснете ни до какви резултати доведе визитата на
Коментари Харесай

Мирча Джоана, зам.-генерален секретар на НАТО: Надяваме се действията на Израел да бъдат пропорционални

- Моля, обяснете ни до какви резултати докара визитата на президента Володимир Зеленски. Той беше в Румъния, където приказва за военната помощ, отпусната от страната, за първи път. Вече е в централата на НАТО, където получи впечатляваща финансова помощ за войната през зимния сезон. Какво е заложено на карта?

 

- Естествено е президентът на Украйна да се опита да активизира, възвърне или да построи съюзническа поддръжка за идеята на страната си. Това е изцяло разбираемо. Като румънец се веселя, че той посети Букурещ. От него научих, по време на късия ни диалог, че е доста разчувствуван от визитата си в столицата. Това е ужасно, само че, несъмнено, обсъдихме въпроси, които надвишават двустранните връзки с една или друга страна. Разговаряхме и по какъв начин ние, като НАТО, можем в допълнение да помогнем на Украйна.

Засегнати бяха и въпросите, свързани със системите за противовъздушна защита, в това число в региона на Черно море и на река Дунав, морския регион на река Дунав, който е обща граница за Румъния и Украйна.

Освен това разисквахме опциите за обезпечаване на Украйна дълготрайна оперативна съгласуемост с НАТО. Очевидно е, че украинската страна упорства за присъединение към военния алианс допустимо най-скоро, само че тъкмо в този момент напъните ни са концетрирани върху поддръжка за страната, с цел да завоюва тази война. Така, последователно, Украйна ще се трансформира в страна, която е толкоз близка до нас, че политическото решение за участието й да бъде взето елементарно, бързо и сполучливо.

 

- Ситуацията в Израел, войната в Израел, ще бъде тематика на диалози. Министърът на защитата ще направи изявление, в което ще осведоми сътрудниците от НАТО за протичащото се. Бих желал да ви попитам доколко и по какъв начин тъкмо НАТО ще поддържа Израел?

 

- Бях в Израел преди две-три седмици. Срещнах се и с министър-председателя Нетаняху, и с президента Херцог, и с министъра на защитата. Когато те ни помолиха да осведомяваме съдружниците в този формат, ние откликнахме на съответното искане без съмнение. Израел е сътрудник на НАТО, НАТО като боен съюз няма да се намеси в този спор, само че страните от Алианса, най-много Съединените щати, имат решаваща роля в района и открити връзки с Израел. Ето за какво ние продължаваме да осъждаме изрично тези терористични набези. Това е безусловно недопустимо.

Случващото се е отвън всевъзможни интернационалните и хуманни правила. Надяваме се, че ограниченията, които Израел ще продължи да подхваща за отбрана на своите жители и територия, ще бъдат пропорционални и ще разрешат установяването на гражданска зона, която да бъде третирана по метод, подобаващ на интернационалното право. Срещата, която сме присъединили в програмата на нашия министерски дневен ред е част от естествените връзки сред западните демокрации и демокрацията на страната Израел. Убедени сме, че страната е подхванала всички ограничения, с цел да отбрани ползите си, което включва и предвидимост на обстановката в Близкия изток. Предвидимостта е значима освен за района на Изток, само че и на Юг.

 

- Какво обръщение бихте отправили към румънския народ, който се намира в положение на боязън и неустановеност, изключително след случаите с безпилотни самолети, които паднаха на румънска територия. Ще бъдат ли подхванати спомагателни ограничения за сигурност? Ще бъде ли разисквано това на срещата на министрите?

 

- Допълнителни ограничения бяха подхванати и се подхващат непрестанно, изключително директно след сходни произшествия. Очевидно е, че би трябвало да се наложи известна степен на поверителност, тъй като има неща, които би трябвало да вършим в светлината на прожекторите, само че други изискват поверителност. Още един път желая да насочва обръщение към всички жители на Румъния, в последна сметка това е и моята страна, аз се интересувам от казуса по същия метод като всички вас. Знам, че е мъчно да се намираш на границата и да виждаш на няколко десетки или стотина метра детонации и опустошения, а от време на време даже и страничните им резултати.

Но за следващ път не виждаме интерес от страна на Русия за съзнателно ескалиране на обстановката. И желая да уверя всички, че постоянно, дали обществено или дискретно, подхващаме нужните стъпки, с цел да подсигуряваме последователността и отбраната на тези чувствителни области за всички нас. Има и положителни вести, в случай че въобще можем да приказваме за такива в актуалната обстановка. В прочут смисъл нашите европейски и западни съдружници, а съгласно мен и Европа, също преоткриха цената на река Дунав. Дълго време говорехме за Черно море по явни положителни и не толкоз положителни аргументи. Това, което се случва в този регион, демонстрира какъв брой значим е морският Дунав, какъв брой жизненоважни са пристанищата Галац, Браила, Сулина и какъв брой значимо е да създадем Дунав плавателен през цялата година. Така че, убеждавам всички - угриженост и интензивност изрично има.

Ние сме тук, с цел да осъществим дълга си, да пазиме и опазваме територията на съюзническите страни, в това число тази на Румъния. Важно е да кажем обаче още нещо - пресечната точка сред Дунав и Черно море е стратегически и стопански основна. Това е огромен търговски маршрут, който, според мен, в този момент би трябвало да бъде развъртян, тъй като постоянно рецесиите са и благоприятни условия.

- Много ви благодаря и ви искам триумф!
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР