Моля, изключете телефоните по време на представлението. А ако някой

...
Моля, изключете телефоните по време на представлението. А ако някой
Коментари Харесай

Вместо втора матура: Абитуриенти с дипломен спектакъл

„ Моля, изключете телефоните по време на представлението. А в случай че някой не го е направил, всички да замълчат, с цел да чуем диалога! ”.

С тази подигравка на нормалния апел в театралните зали стартира дипломният театър на випуск 2019 в Националната гимназия за театрални и екранни изкуства -„ Офлайн. На спектакъл съм ”. Преди това дванайсетокласниците са разиграли късането на билетчетата и настаняването на публиката - флиртаджията, мъжкараната, тузаря с телефона на ухото, тийнейджърка, съумяла да убеди гаджето да влезе в салона, която непрестанно му прави забележка по какъв начин се държи, закъснелите, които са объркали театъра с киното... Не минава и без селфи за обществените мрежи. Скоро след началото на спектакъла публиката заспива.

Шегата обаче внезапно свършва, когато в залата проехтява: „ Животът е една сцена и всички сме артисти - вие играете вашите функции, ние - нашите ”. И всеки от 15-те зрелостници от класа по актьорско майсторство към този момент не е аудитория, а влиза в кожата на персонажа, който самичък е избрал, с цел да каже на феновете това, което го вълнува.

Идеята беше всеки от тях да си откри самичък ролята, споделя ръководителят на зрелостниците Димитър Атанасов-Шърата. Тийнейджърите сами предложили сюжетни линии и текстове, от които като колаж да се сглоби спектакълът „ Офлайн. На спектакъл съм ”. Така на сцената се появяват доста вариации на любовта, един непризнат физик, насилвана жена. Те трябваше да намерят своя материал, а аз съм се намесил единствено в сглобяването, прецизира Димитър Атанасов.

Златка Кьосева се е фокусирала върху подправената обич. Как по този начин, с цел да обичаш някого, би трябвало да има пари. Колко е смешно материалните неща да заменят възприятията. Как хората се управляват от седемте смъртни гряха в живота си. И какъв брой неуместно е, че такова държание ги прави съумели в очите на другите. Тези тематики вълнуват момичето и то ги пресъздава в своя очерк от дипломния театър. Ако мисля като тях, няма да съм аз, споделя Златка. В края на петте години в гимназията, която трансформирала класа в малко семейство, тя към този момент е сигурна, че театърът е огромната <210> обич. Изкушена е обаче и от логиката на психиката. Ще търси метод да съчетае двете в специалността си отсега нататък. На сцената се усещам жива, прибавя Златка. Освен актьорското майсторство, от Димитър Атанасов - Шърата научила и скъп житейски урок - да резервира детското и да се радва на настоящия миг.

Персонажът на Алис Шишкова е момиче, изстрадало в живота. То намира човек, който да <210> даде капка вяра. Алис познала своята персонална обстановка в текст на Никола Крумов, който нормално написа комедийни разкази, само че тук трогва минорно. След премиерата на дипломния театър „ Офлайн. На спектакъл съм ” на 15 юни в Кукления спектакъл Алис към този момент слиза от сцената. Театърът ще <210> остане занимание. Смята да продължи с ветеринарна медицина. Това е втори изострен завой за момичето, откакто след 7. клас първо учила в Професионалната гимназия за хранителна техника и технологии, а след това се пренасочила към изкуството. Още търси себе си.

С чувствителността на всеки от младите артисти 15-те фрагмента в общия театър превеждат фена от смеха към сълзата и назад. В този свят от страсти Паскал Стойчев влиза с монолог от паметния филм „ 12 ” на Никита Михалков. Той споделя за ослепителен физик, чиято страна обаче го отритва. Единствената поддръжка е от Западния свят. Неоцененият академик намира разтуха в алкохола, губи работата си, жена му го напуща. Удря дъното, след това изживява катарзис. Спасението идва ненадейно от жена с дете във влака, до момента в който мъжът обмисля самоубийство. " Много малък жест може да преобърне целия живот и да те накара да продължиш. Стига единствено една подадена ръка ", е посланието на Паскал.

Той ще кандидатства в НАТФИЗ. Театърът го провокира непрекъснато да опознава себе си. Дава опция човек да изживее историите на разнообразни хора. „ Така разбираш на кого в действителния живот какво му е. Актьорите стават най-хубавите психоаналитици ”, споделя Паскал.

Ден преди да се качат на сцената с „ Офлайн. На спектакъл съм ”, зрелостниците от класа по актьорско майсторство за куклен спектакъл ще изиграят и още един дипломен театър - „ Снежната кралица ”. Както е традицията в Националната гимназия за театрални и екранни изкуства, в него демонстрират майсторлъка си учениците от всички специалности в учебно заведение, освен зрелостниците. За тези, които учат по какъв начин се прави театрална кукла, представлението ще е дипломна отбрана. Гримът и маските са дело на единайсетокласниците. Декорът също е работа на възпитаници. Момчета, чиято компетентност е художествено осветяване, дават отговор за резултатите.

Всяка година подготвяхме с този клас по едно зрелище, в което постоянно съм залагала послания, които тези момчета и девойки след време ще схванат, споделя преподавателката им Соня Ботева. С тях е от 8. клас. Вече са бродили да търсят любовта из сонетите на Шекспир, след това - в писмата на Мина и Лора и стиховете на Яворов. Поставяли са „ Синята птица ”.

Участвали са и в доста планове. Два пъти бъдещите артисти са работили с „ сътрудници ” от Германия - един път на наша земя в уъркшоп в Брацигово, след това - в тяхната страна. Имат взаимни начинания и с организацията ИГА - център за интеграция и рехабилитация на рискови групи. Горели са и в събития от програмата на Пловдив 2019 в кв. " Капана ".

Така по време на своето образование тези младежи схванаха какво е същинска обич, нарцисизъм, благополучие, споделя Соня Ботева. На сцената на дипломното си куклено зрелище всеки ще би трябвало да пресъздаде един воин, като актьорската му задача е да работи с кукла, маска, ултравиолетова светлина и да хиперболизира една линия от характера на героя си.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР