Молитвите на мюсюлмани за рамазана и посещенията на евреи за

...
Молитвите на мюсюлмани за рамазана и посещенията на евреи за
Коментари Харесай

Йерусалим посрещна празниците без напрежение

Молитвите на мюсюлмани за рамазана и визитите на евреи за еврейската Пасха в комплекса на Храмовия рид (наричан от арабите Благородното светилище) минаха през днешния ден без произшествия след дни на напрежение и принуждение на Площада на джамиите в Йерусалим, който е свещено място и за двете религии, съобщи Ройтерс.

Малки групи от еврейски гости минаха под засилена полицейска защита през комплекса на Храмовия рид, а хиляди поклонници се събраха за специфична литургия по случай еврейската Пасха пред Стената на рева.

Джамията " Ал Акса " - свещено място както за мюсюлманите, по този начин и за евреите - стана сцена на конфликти предходната седмица, откакто израелски служители на реда нахлуха в храма, с цел да прогонят младежи, които се барикадирали вътре, въоръжени с камъни и бомбички.

Кадри от полицейската акция, показващи по какъв начин израелската полиция бие поклонници, провокираха гневна реакция в целия арабски свят, провокирайки ракетни офанзиви против Израел от страна на палестински фракции, на които еврейската страна отговори с въздушни удари против обекти в линията Газа, Ливан и Сирия. При размяната на удари не беше обявено за жертви.

Най-висшият католически свещеник на Светите земи, патриарх Пиербатиста Пицабала отслужи Великденска литургия пред множеството събрали се християни в Църквата на Божи гроб в Йерусалим, съобщи ДПА.

Тържествата обаче бяха помрачени от неотдавнашните конфликти в района и смъртоносните офанзиви в Тел Авив и на окупирания Западен бряг.

" Излизаме от доста тежък интервал на принуждение и съмнение, на политическо, религиозно и обществено напрежение ", сподели патриархът в приветствените си слова по случай Великден. " На този ден получаваме обръщение за обич и живот. Причината е Исус. Исус е нашият живот, той е жив и ни предава обръщение за наслада и живот. "

Църквата на Божи гроб в Стария град на Йерусалим е ситуирана на място, където съгласно християнските вярвания Исус е починал и е възкръснал. Тя се счита за най-свещеното място за християните и център на тържествата по случай Великден в Светите земи, показва ДПА.

Християните в Израел се сблъскват напоследък с възходяща неприязън, изключително в Йерусалим. В началото на годината да вземем за пример двама еврейски младежи предизвикаха съществени вреди в протестантско гробище, отбелязва организацията.

Лидери на християнски църкви в Йерусалим приканиха израелските управляващи да обезпечат сигурността на вярващите по време на великденските празници.

Християните са нищожно малцинство в Израел, като съставляват едвам 2 % от общото население на страната, наброяващо 9,7 милиона души.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР