Молекулярни биолози от Обединеното кралство са открили, че внучките и

...
Молекулярни биолози от Обединеното кралство са открили, че внучките и
Коментари Харесай

За затлъстяването на жените били виновни цигарите на дедите

Молекулярни биолози от Обединеното кралство са разкрили, че внучките и правнучките на мъже, които са почнали да пушат рано, са по-склонни да страдат от затлъстяване. Резултатите от проучването са оповестени от научното списание Scientific Reports.

" Нашите наблюдения имат два значими извода. Първо, ние показахме, че действието на избрани субстанции върху организма на момчетата, преди да възмъжеят, може да повлияе отрицателно върху живота по едно и също време на няколко генерации техни потомци. Второ, откритата причинност може да бъде една от главните аргументи за " епидемията " от затлъстяване измежду децата и юношите ", споделя Джийн Голдинг, професор от университета в Бристол.
Бащините гени карат плода да извлича запаси от майката
Учените са разкрили какъв механизъм контролира притока на хранителни субстанции към плода от майката. Статия на тази тематика е оповестена в из...
Прочети повече
Гените са нужни на организмите, с цел да предадат значима информация по завещание. Те кодират " указания " за възпроизвеждане на протеини, които са нужни за виталната активност на организма. В този развой вземат участие освен гени с " указания ", само че и техни съседи, които сами нищо не създават. Тяхната функционалност е да наблюдават протеините или други субстанции да се образуват в точното време и на точното място.

Съвкупността от такива гени учените назовават епигеном, а науката, която ги учи, се назовава епигенетика. Благодарение на такива „ мениджъри “ организмите бързо се приспособяват към новите условия на околната среда или гъвкаво трансформират програмата си на държание в отговор на избрани фактори, изяснява ТАСС.

По време на един от най-изучаваните епигенетични механизми – метилирането на ДНК – към съставените елементи на генетичния код нуклеотиди се прикрепят специфични „ белези “, които въздействат върху по-нататъшните механизми на произвеждане на белтъци. Например някои растения употребяват епигенетични белези, с цел да „ запомнят “ сушите, да се приспособяват към тях и да предадат тази информация на „ потомците “.

Подобни промени в структурата на ДНК постоянно се предават по завещание. От една страна, това разрешава на животните и растенията бързо да се приспособяват към измененията в околната среда, а въпреки това, постоянно води до нарушавания във действието на организма на децата и внуците вследствие на контакта на родителите им с отрови, опиати или други рискови субстанции.
Вариации в гените пазят европейците от грип
Американски генетици са разпознали вариации в гените на имунната система, които защищават хората от европейски генезис от инфекци...
Прочети повече
Голдинг и нейните сътрудници разкрили необикновен образец за сходни нарушавания в хода на наблюдения на живота на към 1700 участници в мониторинговия план „ Децата на 90-те “, който се организира във Англия. В него взели участие над 14 хиляди бременни дами, чието положение се следяло непрестанно от април 1991 година

Част от " децата на деветдесетте " съумели да се снабдят със лични фамилии, което дало на учените опция да проследят по какъв начин характерностите на живота на родителите, както и на бабите и дядовците, са повлияли върху здравето на трите генерации техни потомци. Тези наблюдения разкрили причинност – внучките и правнучките на мъже, които са почнали да пушат в доста ранна възраст, доста по-често страдали от наднормено тегло и затлъстяване.

Средно масата на мазнините в организма на сходни участнички в наблюденията била с 3,5-5,5 кг по-висока от тази на дъщерите и внучките на непушещите британци. Интересното е, че тази статистическа причинност се проявявала доста по-силно, в случай че пушач е бил дядото или прадядото по майчина линия. В този случай техните потомци имали приблизително 5,5-6,1 кг повече мазнини от другите „ деца на деветдесетте “. Тази наклонност била еднообразно присъща както за пушещите, по този начин и за непушещите млади жителки на Англия.

Голдинг и нейните сътрудници се надяват, че по-нататъшното проучване на геномите на пушещите татковци, дядовци и техните потомци ще помогне да се изяснят епигенетичните промени в мъжкия геном, зародили в следствие от тютюнопушенето и свързани с появяването на предразположеност към затлъстяване на техните потомци. Това ще разреши да се разбере по какъв начин идващите генерации могат да бъдат предпазени от струпване на наднормено тегло в допълнение към въздържанието от тютюн, заключават учените.
Тайните на ДНК: Наследство от предците, което не можем да променим
Въпреки че учените към момента не могат да дадат явен отговор на въпроса, кое най-вече въздейства върху характера на хората, без значение дали ст...
Прочети повече
 

Още от ИНТЕРЕСНО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР