Молдова получи 30 млн. долара от САЩ, които ще бъдат

...
Молдова получи 30 млн. долара от САЩ, които ще бъдат
Коментари Харесай

САЩ изпращат 30 млн. долара на Молдова заради енергийната криза

Молдова получи 30 млн. $ от Съединени американски щати, които ще бъдат употребявани за погашение на обезщетения за употребявана топлинна сила, оповестиха от пресслужбата на президентската администрация на страната.

В Молдова е в действие изключително състояние, оповестено, наред с другото, поради енергийната рецесия, обвързвана с проблеми с дефицита на газ и внезапното повишаване на енергийните запаси. Така да вземем за пример цените за газ са се нараснали съвсем седем пъти, а тези за електрическа енергия - съвсем четири пъти. От ноември 2022 година до март 2023 година националното държавно управление би трябвало да компенсира отчасти нарастването на енергийните цени.

„ Страната ни получи 30 млн. $ от Американската организация за интернационално развиване (USAID) за справяне с енергийната рецесия. Средствата ще отидат, наред с другото, за компенсиране на нашите жители и за подкрепяне на бизнеса да се оправи с високите цени на силата “, обявиха от администрацията на президента на републиката.

През декември Кишинев се върна към закупуването на електрическа енергия от молдовската държавна районна електроцентрала, благосъстоятелност на съветската компания " Интер РАО " (разположена на територията на Приднестровието), с която прекрати комерсиалните си връзки от 1 ноември. „ Молдовагаз “ доставя нужното количество синьо гориво на Приднестровието, а самата Молдова употребява газ от насъбраните запаси (над 200 млн. куб. м).

През пролетта на предходната година в Молдова започнаха митинги на опозицията против повишението на цените и икономическата рецесия. Възмущението на протестиращите е провокирано от невижданото нарастване на цените на газа, другите енергийни източници и храните, както и от високата инфлация и спада на виталния стандарт. Протестиращите упрекват управляващите, че не са в положение да се оправят с рецесията, като показват, че инфлацията е над 34% - най-високата от 20 години насам. Ръководството е подложено на критика за нежеланието си да контракти по-добри цени на газа с Русия, както и за политическия напън върху представителите на опозицията.

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР