Можете да си бъркате в носа, но не и в

...
Можете да си бъркате в носа, но не и в
Коментари Харесай

Бъркането в носа ви излага на риск от болест на Алцхаймер

Можете да си бъркате в носа, само че не и в патогените. Преглед на десетки оповестени проучвания на механизмите, които стоят зад неврологичните болести, събра безапелационни доказателства, че хората, които постоянно си бъркат в носа, са изложени на по-висок риск от развиване на заболяването на Алцхаймер .

Новият отчет, формиран и написан от откриватели от университета в Западен Сидни, е оповестен в списание Biomolecules в края на предходната година.

" Невровъзпалението при заболяването на Алцхаймер може да е отчасти породено от вирусни, бактериални и гъбични патогени, които навлизат в мозъка през носа и обонятелната система " , пишат те в отчета.

Хроничното бъркане в носа , известно от здравна позиция като ринотилексомания, внася в сензитивната носна празнина микроби, които провокират инфектиране в мозъка, което е обвързвано с появяването на заболяването на Алцхаймер .

Над 6 милиона души живеят с невродегенеративното заболяване, което визира най-вече хората на възраст над 65 години.

Учените към момента не са сигурни тъкмо какво предизвиква заболяването на Алцхаймер, само че в мозъците на пациентите са следили струпване на протеин, наименуван тау, който е обвързван с имунния отговор на организма.

Когато имунните кафези се задействат от нашествия прекомерно постоянно, откривателите считат, че стресът за организма под формата на инфектиране може да докара до разнообразни болести.

Авторите на последния отчет поддържат тази доктрина, като допускат, че измененията в носната среда, породени от свръхрастеж на микроби, могат да бъдат източник на хронични, леки мозъчни инфекции .

Такива инфекции могат да съществуват видимо без признаци извън, само че могат да провокират инфектиране под повърхността, оставяйки след себе си нездравословни протеинови плаки, които способстват за развиването на невродегенеративни болести, в това число заболяването на Алцхаймер.

В мозъците на хора с заболяването на Алцхаймер са открити разнообразни общи патогени, като бактериите, причиняващи пневмония, херпесния вирус, ковид и котешкия паразит Toxoplasma gondii.

С оглед на предварителната защита откривателите приканват за постоянно миене на ръцете.

" Един от уроците, извлечени от COVID-19, е цената на хигиената на ръцете посредством постоянно миене на ръцете и потребление на дезинфектанти за ръце, и ние предлагаме тези рутинни хигиенични процедури да бъдат наложителни рутинни процедури за хората, които непрекъснато си бъркат в носа ", пишат те.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР