Можеш ли да си най-добър приятел с гениалния доктор Хаус

...
Можеш ли да си най-добър приятел с гениалния доктор Хаус
Коментари Харесай

Стотиците лица зад блясъка на любопитството и хумора. Стивън Фрай на 65

Можеш ли да си най-хубав другар с гениалния лекар Хаус и с несъответстващия господин Бийн? Можеш ли да си от еврейски генезис, само че непрекъснато да критикуваш Израел поради Палестина? Можеш ли да си в управата на спортна организация, само че да призоваваш за протест на най-голямото спортно събитие?

Тези и още голям брой несъгласия намират своята пресечна точка в личността на английския артист, комик, публицист, водещ и деятел Стивън Фрай . На 24 август той навърши 65 години.

„ Мисля, че можеше да съм доста по-добър публицист. Можеше да съм доста по-добър артист. Можеше да съм доста по-добър човек, в случай че не бях толкоз ленив и не се насочвах към някои директни пътища и в случай че някои неща не ми се получаваха толкоз елементарно “, споделя за себе си Фрай.

Той е роден в региона на Лондон Хампстед в семейство с още две деца. Баща му е физик и откривател, само че майка му е тази, която поставя най-вече грижи за него в детството му. Тя е от еврейски генезис – нейните родители са маджарски евреи, които емигрират във Великотбрания в края на 20-те. Самият артист твърди, че в фамилните му корени могат да бъдат открити притежатели на шоколадова фабрика, както и един от хората, подписали смъртната присъда на крал Чарлс I през 1649 година

Фрай израства в Норфолк и още в най-ранна възраст демонстрира множеството си гении и стартира да демонстрира интерес към езика и изкуствата. Един ден, до момента в който гледа по малкия екран „ Колко е значимо да бъдеш сериозен “ по Оскар Уайлд , схваща че езикът е нещото, с което желае да се занимава.
Никога до тогава не съм знаел, че езикът може да танцува по този метод, че може да е толкоз краси
„ Никога не бях чувал езикът да бъде употребен по този метод. Беше безусловно предусещане. Никога до тогава не съм знаел, че езикът може да танцува по този метод, че може да е толкоз хубав “, споделя артистът.

Следващите години не са от дорбите за Фрай. Той се записва в университета в Норфолк, където обаче не взема няколко изпита. Една вечер през лятото се оказва с непознато палто на открито. В него намира кредитна карта, която е на фамилен другар, само че не я връща, а я употребява известно време. В последна сметка е задържан и прекарва 3 месеца в пандиза.

След излизането си е изменен човек. Успява да възобнови образованието си в Сити Колидж в Норич, а по-късно взема всички нужни изпити и печели стипендия за Куинс Колидж в Кеймбридж.

Именно там ориста го среща с един от най-близките му другари, с който стартират кариерите си като млади артисти и комедианти - Хю Лори. Запознава ги друга бъдеща звезда - Ема Томпсън .

През 1982 тримата артисти стават част от малко университетско предаване, с което обаче провокират интереса на Би Би Си и по-късно са наети като част от състава на комедийното „ Няма защо да се притеснявате “.

Следват още няколко общи плана, до момента в който през 86-та не се ражда хитовата поредност „ Малко от Фрай и Лори “. Двамата стават измежду най-популярните лица на английската комедия, а шоуто им съществува до 1995 година
Започнах с комедията с моя другар Хю Лори и някои от най-щастливите ми мемоари са с него
„ Започнах с комедията с моя другар Хю Лори и някои от най-щастливите ми мемоари са с него “, споделя Фрай, който е кум и кръстник на трите деца на Лори.

Успехите му като комик не го стопират да играе и трагични функции, а геният му го завежда и до огромния екран, където играе в шлагери като „ Добрият татко “, „ Риба наречена Уанда “, „ Уилд “, а по-късно и в касовите „ В като вендета “, „ Шерлок Шолмс “ и „ Хобит “.

Той е водещ на комедийното шоу с въпроси QI (от британски „ Много забавно “), което оглавява класациите за зрителски интерес на част от каналите на Би Би Си.

Фрай е прочут с това, че снима и голям брой документални филми на тематики като запазване на застрашени типове, технологии, настроенията против хомосексуалността и, несъмнено, обичаният му език.

Неговият „ Стивън Фрай: Тайният живот на маниакалната меланхолия “ печели премия Еми. В него Фрай е основният воин, който споделя за живота, който води с вариация на биполярно разстройство. Фрай споделя за моменти, в които е бил на ръба на самоубийството, бягство към Европа, както и за времето, когато е живеел с откраднатата кредитна карта.

„ По-късно открих тъкмо какъв брой сериозен проблем е биполярността. Четири милиона души в Обединеното кралство страдат от нея и доста от тях се самоубиват най-после “, споделя артистът.

Талнтът му не се лимитира единствено до актьорската игра. Той написа и продуцира филми и сериали. Фрай има и няколко издадени книги, а част от тях получават влиятелни награди и са високо оценени от рецензията.

Литературното произведение, което най-често се свързва с Фрай обаче не е писано от него. По „ случайност “, по думите му, той озвучава аудиоформата на романите за Хари Потър на британски. Така съвсем всяко дете във Англия разпознава гласа му.

„ Имаше една фраза „ Хари го прибра в джоба си (Harry pocketed it), която непрекъснато бърках. Обадих се на Джо (Ролинг) и я попитах, може ли да кажа просто „ прибра го “. Тя ми отхвърли. После във всички от останалите пет книги този израз го имаше “, споделя Фрай.

Освен с работата си той е прочут и с позициите, които заема. През годините се трансформира в едно от водещите лица, които се застъпват за правата на ЛГБТ общността в целия свят. Самият Фрай е хомосексуален и има брак с различен комик - Елиът Спенсър. Фрай дълги години прикрива половата си ориентировка.

През 2013 година той приканва тогавашният английски министър председател Дейвид Камерън и Международния олимпийски комитет да бойкотират Зимните олимпийски игри в Сочи поради водената от Кремъл политика против ЛГБТ обществото в Русия. Той е едно от известните лица, които се борят за правата на палестинците, макар еврейския си генезис. През 2005 година отхвърля да гласоподава на изборите поради позициите на Консервативната и Лейбъристката партии за войната в Ирак, макар че години по-рано се е включвал в акции на лейбъристите. Противник е на формите на проведената вяра.

През 2021 година стана един от 170-те известни персони, които с искане Алексей Навални да получи съответна здравна помощ след отравянето му с Новичок.

Още в края на 90-те влага интензивно в интернет страници, а любовта му към спорта го води до това да е част от борда на футболния Норич и постоянно да разяснява надпревари по дартс. Участва също и редица благотворителни организации и бордове на НПО-та, които се борят за опазването на околната среда.

„ Единствената причина хората да не знаят доста е, тъй като не им пука да знаят. Липсва им любознание. Липсата на любознание е най-странният неуспех, който може да съществува “.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР