„Можем да очакваме много проблеми при това ниво на разпространение

...
„Можем да очакваме много проблеми при това ниво на разпространение
Коментари Харесай

Поне още 8 млн. лв. ще са нужни за ХИВ-терапия заради украинските бежанци

„ Можем да чакаме доста проблеми освен това равнище на разпространяване на ХИВ измежду украинското население. Можем да допускаме, че към този момент в нашата страна има най-малко толкоз влезнали пациенти с ХИВ, знаещи или незнаещи за статуса си, колкото годишно лекуваме в България “. Това сподели шефът на Националната пациентска организация (НПО) доктор Станимир Хасърджиев по време на 10-ия народен конгрес на пациентските организации.

По думите му въпросът е дали имаме запас и готова ли е системата да поеме целия този голям поток хора, които на процедура биха могли да удвоят броя на пациентите с ХИВ-инфекция. „ Този въпрос обаче не стои единствено пред хората с ХИВ, а с всички други инфекции. В украинската популация може да се чака повишен % хора с хепатит и с туберкулоза, тъй като в Украйна имаха доста провокации в това отношение и отпреди войната “, сподели още доктор Хасърджиев.

„ Превалентността на ХИВ измежду популацията в Украйна е 0,6, само че единствено 50% от серопозитивните го знаят. При състояние, че сега у нас има към 60 000 бежанци, това са няколкостотин души, които би трябвало да бъдат сложени на терапия, единствено десетки обаче са поискали такава консултация. Това е доста значимо както за тяхното здраве, по този начин и за здравето на нашия народ. Предприеха се някои стъпки от нашето министерство за проучване за детски паралич на украинските деца, които ще бъдат признати в български детски градини и учебни заведения, само че считам, че на тези деца би трябвало да се плануват имунизациите за морбили, рубеола и заушка и най-малко една ваксина за детски паралич и дифтерия, тъй като рискуваме освен тяхното здраве, само че и здравето на нашите деца “, сподели модераторът на конгреса проф. Тодор Кантарджиев.

По думите му би трябвало да се плануват както ваксини, по този начин и средства за лекуване, тъй като на първо четене са нужни в допълнение 8 млн. лева единствено за ХИВ-терапията. „ Това не би трябвало да бъде за сметка на другите стратегии, които би трябвало да не престават “, добави проф. Кантарджиев.

От БЧК споделиха, че работят доста с бежанци от Украйна и желанието им е час по-скоро да влезе в действие здравното им обезпечаване, защото има големи проблеми с хората с диабет и ХИВ, които към този момент оцеляват, тъй като ги пращат в разнообразни пациентски организации.

Д-р Хасърджиев добави, че стратегиите за ХИВ действително са завършили след отдръпването на Глобалния фонд за битка против СПИН, туберкулоза и малария.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР