На 28 февруари 2024 г. в ютюб канала си излъчихме

...
На 28 февруари 2024 г. в ютюб канала си излъчихме
Коментари Харесай

Витаминът, без който не можем

На 28 февруари 2024 година в ютюб канала си излъчихме диалог с инж. Пламен Бенински, фамозен национален врач и създател на книги за здравето. Предмет на диалога бе витамин Д, за който научихме неподозирани изгоди и сметнахме за належащо да сложим част от наученото в списанието. Ако и на вас ви се стори значимо, колкото на нас знанието за витамина с по този начин необятно благотворно деяние, изгледайте цялото видео с Бенински и разберете повече.

Витамин Д по своята същина е хормон, тъй като се създава в тялото, за разлика от витамините, които по предписание се набират от външен източник, изяснява Пламен Бенински. Витамин Д е съединяване, което се създава в кожата от тип холестерол под въздействие на ултравиолетовите лъчи. Той е извънредно значим за здравето, защото ръководи обмяната на калция, усвояването му в костите и разпределянето му за разнообразни потребности на тялото. Обмяната на фосфора също е задача на витамин Д, освен това с изключителна значимост, защото фосфорът е в основата на клетъчната енергетика, без него клетките не могат да съхраняват, нито да акумулират силата, която получават от разграждането на глюкозата.

Витамин Д взе участие в обмяната на магнезия, както и на лимонената киселина, която е част от цикъла на Кребс (кръговратът на клетъчната сила, благодарение на който се стига до АТФ – аденозинтрифосфат, който акумулира енергия), нарушен при раково болните, и една част от лекуването е ориентирана към възобновяване му благодарение на лимонената киселина.

При автоимунни болести

Друго значимо познание за витамин Д е противовъзпалителното му деяние, а по отношение на връзката му с автоимунните болести събеседникът ни разясни: „ Скорошни проучвания демонстрират, че някои от имунните кафези в организма имат специфични рецептори за витамин Д. Той при избрани условия отслабва действието на имунните кафези и предотвратява появяването на автоимунни процеси. Витамин Д е това, което пази от автоимунни процеси. Всички хора с хашимото, артрити и всевъзможни автоимунни болести би трябвало да знаят това “.

До какво води неналичието му?

Първото разследване съгласно създателя на „ Самолечението през XXI век “ е появяването на алергии, в това число слънчева. Колкото повече човек се пази от слънцето и има по-малко витамин Д, толкоз по-бурно кожата го понася и развива алергични реакции при излагане на слънце.
„ Непълноценен нощен сън и оттова ниска функционалност на всички жлези в тялото, хормонален дисбаланс, меланхолия, липса на вкус, чупливи нокти, намаляване на сърдечните мускули и звук в ушите, проблеми с кръвооросяването (студените ръце и крайници доста постоянно се дължат на липса на витамин Д) “, изяснява инж. Бенински.
Сред по-тежките болести, които са резултат от дефицит на витамин Д съгласно националния врач, са: появяването на рак (особено на гърдата, яйчниците и простатата), диабет, множествена склероза, атеросклероза, всевъзможни автоимунни възпаления, високо кръвно налягане, туберкулоза и остеопороза, насърчаване на психози, халюцинации и даже шизофрения.


Печи се по половин час дневно

За да получим задоволително витамин Д, би трябвало да сме голи под милувките на слънчевите лъчи от 15 до 30 минути всеки ден, с цел да може тялото на 70-килограмов човек да си набави 15 000 единици от него. В кожата се съхранява ресурс от холестерола, който е прекурсор за производството на витамин Д. На мощно слънце това количество холестерол се трансформира във витамин Д.

Тялото употребява към 3500 единици витамин Д за най-различни процеси всеки ден, което значи, че след плажен ден и изразходването на дневната доза ще сме си оставили към 11 000 единици. „ Ако това се прави 10 дни поред, за колкото нормално се върви на море, ще се съберат към 115 000 единици, които ще стигнат за месец, преди да се изразходят изцяло “, изяснява лечителят.

Препоръчителните дози не стигат

„ Затова през есенно-зимния сезон, когато не можем да си набираме слънце и витамин Д по натурален път, би трябвало да си имаме добавки “, поучава вещият в естествените оздравителни начини, а това поражда въпроса по какъв начин да одобряваме витамина в вярната доза и въобще коя е тя?

Нивото на витамин Д в кръвта се мери по два метода – в нанограмове на милилитър кръв и в наномолове на литър кръв, като разликата от едното до другото е два пъти и половина. Според доктор Раймунд декор Хелден, в случай че човек има под 12 нанограма или под 30 наномола, това е краен недостиг, при 20 нанограма/50 наномола е тежък дефицит, като при такива стойности могат да настъпят затруднения във вегетативната нервна система, включително вегетативна дистония. Ако човек има под 30 нанограма или под 75 наномола, това е дефицит. Над 40 нанограма/100 наномола се счита, че е от малко малко добре, а от 50 до 90 нанограма на милилитър/125 до 225 наномола на литър е оптималното положение.
„ Постоянно виждам листове от лаборатории, където написа, че до 120 или 150 наномола е горната граница, а учените настояват, че би трябвало да са 225 наномола като най-благоприятен брой, няма оптимален! “, отбелязва инж. Пламен Бенински.
„ Има лекарствени опаковки, на които написа, че 2 капки по 500 единици е целесъобразната дневна доза, само че тези равнища, за които учените приказват, се реализират с доста повече капки “, предизвестява Бенински.
За да се пресметна вярната доза, би трябвало посредством проучвания да се види равнището на вит. Д в кръвта, да се трансформира в нанограмове на милилитър, а в случай че стойностите са в наномолове, то би трябвало да се раздели на 2,5.
За 70-килограмов човек оптималната стойност е от 50 до 90 ng, само че при автоимунни болести би трябвало да се търсят 80 – 90 ng/mL (много по-високи), тъй като витамин Д стопира автоимунните процеси.
За да изчислим вярната за нас доза е належащо от оптималната за 70-килограмов човек стойност (която одобряваме, че е 50 нанограма) да извадим цената от проучванията си и полученото да умножим по 10 000 единици. Резултатът обаче би трябвало да съотнесем към своето тегло, т.е. полученото число умножаваме по тежестта си, разделяме го на 70 кг и по този начин стигаме до нашата доза.


Най-великият лек

Във връзка със зачестилите предизвестия за рисковите слънчеви лъчи, от които би трябвало да се браним с все сили и въоръжени с мощни слънцезащитни смазки, събеседникът ни посочи статистиката, че против всеки предотвратен случай на меланома посредством пониженото излагане на слънце има седем случая на поява на рак на вътрешните органи. Освен това най-голям % страдащи от меланома на глава от популацията има в скандинавските страни, където слънчеви дни съвсем няма, до момента в който в Африка, където, условно казано, вървят голи на слънце, няма меланома. Поради този факт гостът ни счита, че слънцето надали предизвиква меланомата, въпреки въпросът да е много противоречив.
„ Слънцето е най-великият врач, няма болест, на която то да не повлияе удобно “, приключва с усмивка и вяра, че някой ще чуе или прочете тези думи.


Мицеларни витамини D3 и K2 от „ Зехира “
Представяме ви добавка, която съчетава потребното деяние на витамините Д3 и К2. В нея витамин Д се намира в мицеларна форма, което се случва за пръв път в международен мащаб, а заслугата е напълно на българската компания „ Зехира “.

Мицеларното произвеждане значи, че дейните съставки (в случая Д3 и K2) са опаковани (вложени) в дребни наноразмерни сфери със състав, доста сходен на клетъчните мембрани. Стената на мицелите храни клетъчната стена, а дейната съставна част в тях укрепва работата и процесите в клетката.

Така тя е заздравена и подхранена от витамина пълноценно, а тялото най-сетне може да работи с цялостна мощ, като ни доставя живот в здраве и жизнеспособност.Произведен за пръв път от българска компанияПионерът, съчетал преимуществата на мицелите с витамините D3 и K2Степен на усвояемост на витамините: близка до 100% (максималната степен на асимилиране поначало е към 8-9%)

www.zehira.com
[email protected]
0878113403FB страница



Статията е оповестена в Списание 8, бр. 5/2024 г.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР