Здравето на независимия кандидат за президент на САЩ Робърт Ф.

...
Здравето на независимия кандидат за президент на САЩ Робърт Ф.
Коментари Харесай

Робърт Ф. Кенеди младши: Тения изяде част от мозъка ми

Здравето на самостоятелния претендент за президент на Съединени американски щати Робърт Ф. Кенеди младши още веднъж е в центъра на вниманието – този път информациите са свързани с неврологичен проблем. В изказвания от 2012 година, открити неотдавна от New York Times, политикът разкрил, че през 2010 година червей е влезнал в мозъка му, „ изял част от него и по-късно починал “.
Кенеди е страдал от когнитивни усложнения. Първоначално лекарите подозирали, че има мозъчен израстък, само че се оказало, че става дума за паразитна зараза – по-точно ларва на свинска тения, заседнала в мозъка му, споделя The Conversation.
Този паразит (Taenia solium) се среща основно в страни с ниски приходи, където хората живеят покрай добитъка. Най-много са потърпевшите от него в елементи от Южна Африка, Латинска Америка и Азия. Случаите в Съединени американски щати са стотици годишно. В Европа инфекцията се среща извънредно рядко.
Свинската тения (Taenia solium) е паразит, който живее в тънкото черво на индивида. Тялото е плоско, начленено, с форма на лента. В някои случаи доближава 6 м дължина. Паразитът няма храносмилателна система. Всяко раздробяване има независима хермафродитна полова система. За едно денонощие могат да бъдат изхвърлени нови разчленения с към 5 000 000 яйца. Заразеното свинско месо наподобява неравно, грапаво, пъпчиво. Човек се заразява, в случай че го яде недоварено или недопечено. Симптомите са слабеене, загуба на вкус, насърчаване на анемия.
Ларвната форма се развива в мускулите на междинния гостоприемник – свиня. Полово зрелите паразити се развиват в тънкото черво на крайния гостоприемник – човек и предизвикват тениоза. Човек може да бъде и промеждутъчен гостоприемник на свинската тения и да заболее от цистицеркоза.
Инфекцията, разпространяваща се в тялото, е известна като цистицеркоза. Когато мозъкът се болести, това се назовава невроцистицеркоза.
Свинските тении не ядат мозъчна тъкан, само че всмукват нейните хранителни субстанции. Човек с зараза с тения в началото има малко или никакви признаци. Неразположенията в първия етап са напълно безобидни и наподобяват на нормално чревно разстройство – гадене, спазматична болежка, диария и промени в апетита.
Ако ларвите доближат до мозъка, могат да се появят няколко евентуално съществени, животозастрашаващи признаци. Ларвите предизвикват образуването на дребни кисти, които могат да бъдат открити при сканиране на мозъка. Именно тези кисти предизвикват признаци, компресират неврони, което може да докара до недостатъци в мозъчната функционалност, гърчове и гибел.
Инфекциите нормално се лекуват с антихелминтни медикаменти, като никлозамид и празиквантел. И двете имат необятна интензивност против разнообразни тении. Могат да се употребяват и противовъзпалителни медикаменти. Хирургията е последната опция, когато пациентите не реагират на нито едно от медикаментите.
За да не случват горните гадории и с вас, както е станало с Робърт Ф. Кенеди младши, лекарите предлагат преди всичко да поддържате постоянно непременно строга хигиена на ръцете. Измивайте добре ръцете си след вървене до тоалетна и след боравене със сурово месо. И гответе месото усърдно.
Тази публикация е препубликувана от The Conversation под лиценз Creative Commons. Оригиналната публикация - тук.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР