Може ли дрон да прекара наркотици през границата? Как технологичните

...
Може ли дрон да прекара наркотици през границата? Как технологичните
Коментари Харесай

#EUProtects: Затрудняват ли новите технологии борбата с наркотрафика?

Може ли дрон да прекара опиати през границата?

Как софтуерните нововъведения оказват помощ на битката с контрабандата, само че и на самите трафиканти?

Това са единствено част от опасенията, които стоят пред чиновниците по сигурността на границите ни. Сред тях е дългогодишният митничар Райчо Соколов - един от героите в акцията " Европейски Съюз: По-защитени дружно ". Тя споделя за елементарните герои измежду нас, които с всекидневната си работа оказват помощ за общата сигурност в Европейски Съюз - битка с киберпрестъпления, с тероризма и трафика на хора, запазване на околната среда, права на потребителите и други



Това, което затруднява битката с наркотрафика в днешно време, са на процедура трендове, които като цяло са позитивни - мощното икономическо развиване, което води до натоварен трансграничен поток от товари, и нововъведенията в техниката, отбелязва Райчо Соколов. " Представете си един дрон какъв брой пъти може да прелети през държавната граница в зона, в която не може да бъде видян ", дава образец той и прибавя, че това е единствено догадка, зародила с развиването на новите технологии. Както митническите чиновници, по този начин и трафикантите се възползват от новостите. Днес да вземем за пример митническите чиновници разполагат с съвременни рентгени, които разрешават по-бърза инспекция на нараствания поток от транспортни средства, с което улесняват търговията и бизнеса в рамите на Европейския съюз.

Наркотрафикантите непрестанно пробват новаторски способи, с цел да не бъдат арестувани. С модернизацията на колите, да вземем за пример, се променя и тяхната структура, което разрешава да бъдат обособени нови тайници. Често срещани места за укриване на опиати са аварийна гума, резервоарът, в самата седалка, подът на автомобила, както и таванът му. Имало е случаи на открити неразрешени субстанции и в акумулатора, споделя митничарят. Той и сътрудниците му са намирали хероин даже в детски играчки.

" На граничен пункт " Калотина "  най-голямото количество арестуван хероин е 163 кг в камион с турска регистрация, ръководен от турски жител. В изолацията на кабината бяха скрити пакетите ", напомня Соколов. Трафиканти са скривали опиати и в самата стена на елементарен опаковачен кашон - тънки колкото лист хартия пакетчета. 

А какви са реакциите на водачите, когато в автомобила бъдат открити опиати? " Доста от трафикантите се вършат на сюрпризирани. Един даже твърдеше, че е служител на реда и създава интернационален канал за опиати ", смее се Райчо Соколов. 

Освен опиати, постоянно се задържат цигари и оръжия. В момента случаите на трафик на тютюневи произведения на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Калотина " не са доста, показва Соколов. По негови думи обстановката се е нормализирала, откакто цените на цигарите в Сърбия са се изравнили с тези в България. 

На българо-турската граница нещата обаче стоят по различен метод. На контролно-пропускателен пункт " Капитан Андреево " на всеки 12 часа се задържат към 100 стека цигари. " Обикновено те са закупени от магазина, който се намира сред двете граници. Има доста хора, които са туристи и не си вършат труда да прочетат какви са нормите за транспорт на цигари - 2 кутии или 40 къса цигари ", казва служителят на митниците.

" За страдание, все по-малко са искащите да работят при нас. Когато аз започнах, имаше закон за митниците, който беше към 100 страници. Сега има 200 регламента. Митниците към този момент се занимават с пътни такси, разрешителни, винетен надзор на излизане, несъмнено от 15 август и с тол таксите ", споделя Райчо Соколов.

На 26 януари митническите чиновници означиха Международния ден на митниците. Световната митническа общественост чества в чест на състоялата се на този ден през 1953 година първа публична сесия на Съвета за митническо съдействие, прочут през днешния ден като Световна митническа организация. Днес страните членки на Световната митническа организация са 182. България е член на организация от 1 август 1973 година

Повече за акцията #EUProtects можете да научите от формалния ѝ уеб страница и в OFFNews.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР