Може и да ви се струва доста рано, но олимпийските

...
Може и да ви се струва доста рано, но олимпийските
Коментари Харесай

Квотите - много или малко?

Може и да ви се коства много рано, само че олимпийските игри в Париж в действителност към този момент ясно се задават на хоризонта. Все по-често ще ахваме при типа на свършената работа във френската столица, ще дискутираме какви ли изненади ще ни приготвят домакините на церемониите, ще обсъждаме и възможностите на България за медали, за трофеи даже. Случилото се в Токио несъмнено се хареса на изстрадалата спортна аудитория у нас, която толкоз трескаво се нуждае от герои и положителни образци, че дълго се радваше на своите първенци - Ивет Горанова, Стойка Кръстева и петте прелестни гимнастички от ансамбъла на Весела Димитрова. А и същата тази аудитория беше не запомнила какво е да имаме първенци на Олимп.

Истината обаче е, че колкото и да се усилват спортовете в олимпийската стратегия и в нея лудо да нахълтват какви ли не непознати нам дисциплини, толкоз повече се свива българската делегация в последните десетилетие. За голямо страдание, несъмнено. Дали поради слаб интерес на младите към професионалния спорт, дали поради неприятните условия, дали поради на моменти много неразбираемите из разнообразни федерации политика и проект за развиването на дадения спорт, само че ние от ден на ден и повече се отдалечаваме от огромната игра. Най-простият образец, който ще ви дам, е, че умерено можете да се обзаложите, че нямаме да имаме представител в отборните спортове в Париж. Нали не очаквате да видите из залите към Айфеловата кула националния ни отбор по волейбол, баскетбол, водна топка, хандбал, хокей на трева?! Нито при мъжете, нито при дамите. Отново - за голямо страдание. Единственият групов представител ще бъде евентуално още веднъж единствено ансамбълът по художествена гимнастика. И също толкоз евентуално това е и главната причина в последните години този отбор да бъде наблюдаван толкоз изкъсо от публицисти, последователи, даже хора с отрицателно отношение към художествената гимнастика.

Нека оставим числата да приказват - след началото на 90-те години изпращаме на Игрите в Барселона 138 наши спортисти. Четири години по-късно за Атланта отпътуват 110. В Сидни през 2000 година България има 91 свои спортисти, а в Атина на идващия сходен конгрес броят им се резервира - 95. В Пекин през 2008 към този момент сме със 72-ма спортисти, в Лондон през 2012 те са 63, в Рио де Жанейро през 2016 - 51, а на последните към този момент упоменати Игри в Токио - 42. Тоест за към 30 години изпращаме на олимпийски игри с почти 100 спортисти по-малко. И наклонността за жал се чака да се резервира и за Париж.

Към днешна дата България има обезпечени 16 квоти за Олимпиадата. Понеже загатнах художествената гимнастика - там обстановката откъм наличие наподобява най-солидно и обезпечено - 7 квоти. Ще гледаме още веднъж българския отбор, който въпреки към този момент да не включва Симона Дянкова, Лаура Траатс, Мадлен Радуканова, Стефани Кирякова и Ерика Зафирова, ще би трябвало да пази олимпийското си злато от Токио. В самостоятелното направление също имаме обезпечени 2 квоти, които не са поименни, само че ще бъде много изненадващо, в случай че не забележим на килима във френската столица Боряна Калейн и Стилияна Николова.

Добри новини пристигнаха и от бокса след Европейските игри в Краков. На кръга в Париж ще забележим най-малко трима наши представители, като дамите още веднъж вършат мощно усещане - Станимира Петрова и Светлана Каменова към този момент имат визи за присъединяване в своите категории, при мъжете за призовите места ще се бори натурализираният кубинец Хавиер Ибаниес.

В последните дни с триумфи на този фронт ни зарадваха от гребните спортове. Йоана Георгиева подсигурява квота за едноместния каяк на 500 метра при дамите, а друго симпатично момиче - Десислава Ангелова - донесе квота на скифа при дамите в гребането. Във водата, единствено че не с лодка, а единствено по бански ще гледаме Петър Мицин и Йосиф Миладинов. Двамата от мощната ни генерация в плуването към този момент могат да се похвалят с покрити нормативи и опция за присъединяване надлежно на 400 метра и 800 метра свободен жанр (Мицин), както и на 100 метра бътерфлай (Миладинов). Простата математика демонстрира, че останаха единствено още 2 квоти, с цел да стигнем до упоменатите към този момент 16 - те пристигнаха от спортната пукотевица. Антоанета Костадинова е неизбежна в последните години и в този момент завоюва квота за страната ни на 25 метра револвер, имаме и опция за изява на 10 метра въздушен револвер при мъжете.

138 в Барселона, 41 в Токио, все още за Париж имаме 16. Чакаме да забележим какво ще ни предложат борците, щангистите, лекоатлетите, несъмнено, и всички останали спортове, където занапред ще има континентални квалификации. Много или малко? Зависи от гледната точка.

Автор: Стефан Георгиев



Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР