Може да се преименува на Охридска архиепископия, ако ще и

...
Може да се преименува на Охридска архиепископия, ако ще и
Коментари Харесай

Б.Димитров: Македонската църква и Марсианска архиепископия да стане, няма история

Може да се преименува на Охридска архиепископия, в случай че ще и на Марсианска архиепископия. Това сподели историкът проф. Божидар Димитров по отношение на това дали е задоволително Македонската православна черква да се преименува на Охридска архиепископия.
„ Това обаче не значи, че тя придобива някаква кой знае каква история, защото Охридска архиепископия в никакъв случай не е съществувала в историята на църковния живот на Балканите . Съществува от 1018 година Тя и някои наши „ тъпунгери “ или „ интелектуалци “ считат, че тогава се е образувала. Тогава се е образувало нещо друго публично с акт на византийския император Василий II. Това, което се е образувало като църковна институция, се назовава Българска автокефална архиепископия с предстоятел, който се назовава архиепископ на цяла България. Каква ти тук Охридска архиепископия? “, попита проф. Димитров.
„ Да се кръщават Охридска архиепископия с история, започваща от деня, в който вселенският патриарх и другите поместни църкви ще ги признаят. Има още нещо – в случай че вселенският патриарх одобри тази македонистка нелепост и признае Охридската архиепископия на Македонската черква с 1000 години история, то тогава се получава доста смешният абсурд Българската православна черква да бъде щерка на македонската, т.е. тя да ни стане майка “, разяснява историкът, представен от Фокус.
Според него това не трябва да се позволява.
„ Трябва да се борим до дъно, само че истината е, че от време на време в Истанбул стават странни неща. Всичко може да се чака от Истанбул, тъй че да бъдем нащрек и да парираме всеки опит Македонската черква да става майка на Българската “, сподели още проф. Божидар Димитров.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР