Могат ли достиженията на медицината да ни гарантират удължаване на

...
Могат ли достиженията на медицината да ни гарантират удължаване на
Коментари Харесай

Акад. Владимир Шабалин пред в. "Доктор": Скоро хората ще живеят по 120-150 години и без таблетка против старост, защото...

Могат ли достиженията на медицината да ни подсигуряват удължение на живота до 130 години? Кога може да се случи това? Ще имаме ли шанса всички ние да доживеем до дълбока напреднала възраст?

През последните години и десетилетия такива въпроси се слагат все по-често. От време на време се появяват известия за това, че най-сетне напълно скоро ще се появи “чудодейна таблетка”, която освен ще удължи живота, само че и ще спре стареенето. Отговор на тези и още въпроси дава известният и на читателите на в. ДОКТОР " акад. Владимир Шабалин - почетен ръководител на Руската асоциация на геронтолозите и гериатрите.

- Акад. Шабалин, неотдавна учените откриха “гена на стареенето” и обявиха, че в близко време ще се научат да го редактират. Може ли да се има вяра на това гръмко изказване?
- Човешкият геном е разшифрован едвам преди няколко години, през 2008 година, и то единствено в количествено отношение. Засега е известна функционалността единствено на неколкостотин гена, а в нашия организъм те са 30-35 хиляди. За какво дават отговор останалите, към този момент остава мистерия. Миналата година надали не всеки месец откриваха “гени на стареенето”. Смятам, че такива открития ще има и в бъдеще. Стареенето е фундаментален биологичен развой, който не може да се кодира с функционалността на един ген. Фактически всеки един ген, директно или индиректно, въздейства на процеса на стареене. Затова е невероятно този развой да бъде редактиран.

- А по какъв начин стоят нещата с обещаната от учените “таблетка срещу старост”?
- Това е мит, който недобросъвестни хора употребяват за свои персонални цели. Към днешна дата няма нито едно научно обосновано доказателство, че какъвто и да е препарат може да забави процеса на стареене. Още повече че основаването на подобен препарат е невероятно по принцип.

Защо в никакъв случай няма да бъде основано лекарство против напреднала възраст, само че хората ще живеят по век и половина четете в изявлението с учен Шабалин в Zdrave.to
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР