Моето мнение е, че прокурорската колегия е онази, която трябва

...
Моето мнение е, че прокурорската колегия е онази, която трябва
Коментари Харесай

Проф. Пламен Киров: Изборът на и.д. главен прокурор не е кадрова функция на Пленума на ВСС

„ Моето мнение е, че прокурорската гилдия е онази, която би трябвало да излъчи краткотрайно изпълняващ длъжността основен прокурор. Ако трябваше да се заеме с тази функционалност пленумът на Висш съдебен съвет, то по-скоро те въобще не трябваше да избират краткотрайно изпълняващ, а да започват процедура за избор на нов основен прокурор. “

Така преподавателят по конституционно право проф. Пламен Киров разяснява в ефира на Euronews Bulgaria изборътр на Борислав Сарафов за и.д. основен прокурор и последвалите реакции.

„ Двата избора не се вършат от Пленума, защото след промените от 2015 година – свързани с активността на тогавашния правосъден министър Христо Иванов – кадровата функционалност на Висш съдебен съвет е свалена долу в обособените колегии (съдийската и прокурорската). Всъщност, кадровата функционалност във връзка с назначението на магистрати, в пленума се свежда само до назначение на трите „ огромни “ – ръководителите на двете висши съдилища и на основния прокурор. Пленумът на Висш съдебен съвет няма друга кадрова функционалност “, разясни проф. Киров.

 
Нали такова беше настояването – съдиите да си назначават съдии, а прокурорите и следователите да си назначават прокурори и следователи? Това е логиката на конституционните промени. И на никое място в Конституцията не може да видите пълномощие на пленума на Висш съдебен съвет, който е парламентарен орган, назначение на краткотрайно изпълняващ – било на ръководител на Върховния касационен съд, било на основен прокурор.
„ При тази конюнктура всеки избор на разположение, което взе участие интензивно в това, което се случи в правосъдната власт и в частност в прокуратурата, би пораждало разнообразни отзиви и разнообразни усеща – както измежду политиците, по този начин и измежду магистратите. Струва ми се, че много преждевременно бяха изказани крайни мнения. И това не е в интерес на излизане от тази рецесия, в която се намира правосъдната власт “, счита конституционалистът.

„ Струва ми се, че министърът на правораздаването не е интензивно легитимиран да внесе разногласието пред Върховния административен съд в този случай (за избора на Борислав Сарафов – бел. ред.) “, сподели още той.

 

Цялото изявление вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР