Модерните деца се запознават с компютрите, смартфоните и таблетите в

...
Модерните деца се запознават с компютрите, смартфоните и таблетите в
Коментари Харесай

8 гениални метода да отгледате деца, които не са пристрастени към технологиите

Модерните деца се срещат с компютрите, смарт телефоните и таблетите в най-ранна възраст. Тази наклонност е рискова и експертите доста приказват за вероятните отрицателни последствия от несъразмерното потребление на устройствата. Как можем да защитим децата си?

Ето 8 съществени правилото за здравословно взаимоотношение с цифрови устройства, както за вашите деца, по този начин и за вас:

1. Определете оптимално време, в което детето може да употребява компютър, таблет и така нататък

Времето, което е обикновено детето да прекарва, гледайки телевизия или употребявайки таблет и телефон, зависи от възрастта му. Ето какви са най-често срещаните рекомендации:

От раждането до 18 месеца: никакви устройства, в това число телевизия. Единствените изключения са видео диалози от Skype с родственици, които са надалеч.

От 2 до 5 години: Времето дневно, прекарано пред екрана, би трябвало да е не повече от 1 час. Този 1 час включва всичко: телефон, таблет, тв приемник, компютър.

Деца над 6 години: Не повече от 2 часа дневно.

Важно е устройствата да не лишават от времето за сън, физическа интензивност и други действия, нужни за здравословното развиване на вашето дете.

2. Не забранявайте, а предлагайте други благоприятни условия

Вземането на смртфон/таблет/компютър и " прави нещо друго " основава спорове. Предложете различни, забавни занимания: спорт, туризъм, четене, изобразяване, лов на риба и така нататък

3. Дайте добър образец

Децата копират държанието на родителите си. Ако майката чете книга, доста по-вероятно е и детето да изиска да чете. Ако майката непрекъснато употребява телефона си, детето ще желае същото. Преосмислете потреблението на тези джаджи. 

4. Бъдете медиатор в връзката с цифровия свят

Покажете на детето, че интернет и цифровите устройства не са единствено развлечение, а и източник на информация и склад за познания. Насърчавайте децата да задават въпроси. Бъдете подготвени да отговорите и да споделите своя опит. 

5. Обърнете внимание на качеството на наличието, от което се интересува детето

До 9-годишна възраст достъпът на детето до интернет би трябвало да се управлява от родителите му. По-добре е да се даде приоритет на просветителните стратегии и уеб сайтове, които оказват помощ на детето да развие разнообразни умения.

Трябва да разгледате функционалността " наставнически надзор ", която лимитира уеб страниците, налични за вашето дете.

6. Определете области, в които е неразрешено да се употребяват телефони и други устройства

Изберете някои пространства (детска стая, спалня) и часове (вечеря, време навън), на които да е неразрешено да се употребяват устройства. Не поставяйте компютър в стаята на детето си. Така ще му изградите навика, че не би трябвало да има сходни устройства в стаята, в която спи.

7. Помогнете на детето ви да разбере правилата на интернет връзката и да избегнете възможни неточности

По-добре е вашето дете да не е в обществените мрежи, преди да е навършило 12 години. За младеж може да е значимо да се употребяват обществени мрежи, тъй като това е интервал, когато се научава да схваща себе си и да се показва пред другите.

Важно е да сте наоколо и да помогнете на младежа да разбере по-добре правилата на онлайн живота. 

8. Предупреждавайте детето си за рисковете

След като позволите на детето ви да сърфира в интернет без ваш контрол, то би трябвало да знае за вероятните рискове в интернет. Важно е да се изясни:

     по какъв начин да реагира на издевателството в интернет;
     по какъв начин и за какво да поправя настройките за поверителност;
     рисковите последствия от свободния достъп до персонална информация;
     евакуиране на материали и плагиатство.

Кажете на детето си, че всичко, което публикуваме в интернет, става публично притежание и остава там вечно. Всичко, което откриваме, би трябвало да се третира деликатно и внимателно. И най-после, дано детето ви да знае, че постоянно може да се обърне към вас при положение на проблем.

Станете част от Jenite.bg във Фейсбук!
Източник: jenite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР