Модерната медицина, и по-специално диетологията, е доказала ползите на водноразтворимите

...
Модерната медицина, и по-специално диетологията, е доказала ползите на водноразтворимите
Коментари Харесай

Бeзценните свойства на фибрите

Модерната медицина, и по-специално диетологията, е потвърдила изгодите на водноразтворимите и неразтворимите фибри за вярно асимилиране на храната, стомашно-чревна детоксикация, възстановяване на перисталтиката и така нататък

Фибрите оказват както механично, по този начин и химично деяние върху насъбраните отпадни молекули из микрогънките по повърхността на тънките вътрешности. Те се свързват с разнообразни дейни субстанции, които " извозват " отвън тялото преди превръщането им в токсични сътрудници, способни да преминат в тъканите на чревните кафези, а оттова и в кръвообращението.

Освен това огромният размер на набъбналите фибри основава лъжливо възприятие за насищане.

Фибрите са регулатор на чревната перисталтика. Спомагат за закъснение или ускорение на перисталтиката според от съответните характерни потребности на средата. В този смисъл са и чудесно средство срещу констипация. При запек желираният клей натрупва маса в изпражненията, трие се в стените на червата и по този начин подтиква перисталтиката да форсира придвижването на хранителната маса.

Защо в действителност поражда запекът

Запекът нормално се дължи на погрешно хранене, да вземем за пример при изразходване най-вече на обработени храни като чипс, бисквити и други закуски, за сметка на богатите на целулоза зърнени храни, плодове и зеленчуци.

Други аргументи могат да бъдат:
- смяна на навиците
- затънал метод на живот
- пътешестване
- банкет на малко течности
- интестинални болести
- бременност
- хемороиди
- меланхолия
- лекарства
- диуретици
- продължителна приложимост на лаксативни средства.

Най-полезният и на ниска цена метод да се излекувате от неточен корем е да измененията метода си на живот. Макар и мъчно начинание, изискващо непримиримост и воля, смяната е инвестиция, която би донесла завършек на мъчителното седене в тоалетната.

Храната би трябвало да бъде разнообразна и богата на витамини и минерални соли. Желателно е да съобразяваме хранителния си режим с типа на запека - атоничен, машинален, спатичен и други

При атоничния запек (намалена перисталтика и мързелива черва) се предлага храна, богата на целулоза и баластни субстанции като плодове и зеленчуци, пълнозърнест самун и други

Желани и нежелани храни при продължителен атоничен запек

Млечни артикули:
Желани: кисело мляко, извара, сирене.
Нежелани: топено сирене, пушено сирене, мляко на прахуляк.

Месо и месни творби:
Желани: нежно телешко и говеждо, нетлъсто свинско, нетлъсти и пресни сладководни риби –  варени или печени.
Нежелани: консерви, салами, свински глави, врат, пастет, желирани меса, тлъсти риби, мариновани риби и рибни консерви.

Мазнини: по принцип избягвайте.

Зеленчуци:
Желани: всички типове зеленчуци, сурови или в случай че са термично обработени – варени.
Нежелани: пържени картофи, туршии, мариновани консерви

Плодове:
Желани: съвсем всички плодове. Препоръчително е да се взимат заран на гладно и тези, които е допустимо, да се одобряват с кората.
Нежелани: боровинки, лимони, банани.

Хляб и хлебни произведения:
Желани: стандартизиран, ръжен, ръжено – пшеничен.
Нежелани: бял самун, макарони, нишесте, ориз, сухари, тестени и пържени закуски.

Захар и захарни произведения:
Желани: мармалад, конфитюр, захар, локум.
Нежелани: шоколадови произведения, маслени торти и пасти, сиропирани сладкиши – кадаиф, саралия, сладолед.

Целесъобразно е и приемането на повече течности - най-малко 1.5 л. дневно. Добре е да се храните в тъкмо несъмнено време. Преди хранене вземайте чаша вода.  

Билката

Индийският бял живовляк (Plantago Psyllium, Plantaginaceae) e растение, познато из цяла Европа, Азия и Америка точно поради скъпите си разтворими и неразтворими фибри. Причината тъкмо това растение да стане синоним на " фибри " в международен мащаб е огромното количество нишки (10-30%), които се съдържат в семенните му снопчета при относително лесния му рандеман.

Най-ценната съставна част, добивана от растението, са водно разтворимите нишки, от които са построени стените на растителните кафези на псилиума. Потопени във вода, те набъбват и образуват компактен гел. Освен разтворимите фибри, индийският живовляк съдържа и неразтворими нишки. Заедно в контакт с водата в стомашно-чревния тракт несмилаемите въглехидрати образуват желиран клей, който не може да бъде надробен от стомашните киселини и ензими, нито пък да бъде всмукан през клетъчните мембрани.

Употребата на фибри и цели семена от индийски живовляк се счита за безусловно безвредна. Има извършени изследвания за банкет на фибри от псилиум за интервали от няколко месеца до една-две години, без да са открити патологии, свързани с това. Няма данни за лекарствени взаимоотношения. Доказана е сигурността на билката при банкет от здрави хора. Важно е обаче фибрите да се одобряват с съответно количество течности поради склонността им да набъбват бързо.

Растението псилиум е безвредно, не води до взаимозависимост, възстановява моториката на червата и обезпечава нужния комфорт. Чрез приемането на растителни фибри се заобикалят негативните странични дейности, съпътстващи потреблението на всевъзможен тип лекарствени средства против запек.

Характерно за псилиума е не бързото, а трайното и безвредно деяние. Ефектът не е незабавен и точно поради това уравновесява по изцяло натурален метод естествената чревна флора. Подходящ е за дълготрайна приложимост, без да нарушава перисталтиката и да води до мързеливи вътрешности. Действа меко и с струпване, като не провокира неприятно чувство на болежка и дискомфорт. Поради неналичието на странични резултати псилиумът се предлага пред всички останали разхлабителни.

Фитопродуктът LaxaL е с съществена дейна съставна част псилиум и е едно от най-безвредните и ефикасни средства за битка със запека. Неслучайно той е и притежател на грамота за най-мекия и безопасен лаксатив на растителна основа. Не съдържа скотски артикули, оцветители и консерванти. Можете да намерите в аптеките и без рецепта.

Снимки: health.com, naturalhealth365.com

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР