Модерната кухня не би била такава без високотехнологични инструменти, които

...
Модерната кухня не би била такава без високотехнологични инструменти, които
Коментари Харесай

Модерна кухня: Предимства и недостатъци на керамичните ножове

Модерната кухня не би била такава без високотехнологични принадлежности, които могат да създадат процеса на готвене по-ефективен и безвреден. Керамичните ножове като оригиналност в кухненските принадлежности се появиха относително скоро. Те за пръв път са били създадени в Япония през 1985 година Основната суровина за тяхното произвеждане е цирконий или по-точно циркониев прахуляк.

Прахът от цирконий е подложен в щамповани форми, калциниран е при температура от 1500 градуса и по този начин в продължение на 2-3 дни - до приемане на по този начин нужния ни кухненски асистент.

При закупуване на керамични ножове ние на първо място се интересуваме от това до каква степен се разграничават от стоманените, до каква степен са практични и какви са техните плюсове и минуси.

Някои от преимуществата на тези ножове са:

- циркониевата керамика е безусловно безвредна за човешкия организъм, ножовете са хигиенични, не поемат миризми и не остават петна по тях;

- керамичното острие не е подложено на окисление, продуктите, разрязвани с тях, не получават железен усет и с времето дълго резервира истинския си вид;

- керамичният нож е доста по лек от стоманения, което е значимо при професионална употреба;

- не се изисква от време на време заточване и може да се прави доста рядко.

Недостатъците на керамичните ножовете не са доста, само че не са и за занемаряване.

 Ножове

- качествените керамични ножове са относително скъпи, като приблизително варират сред 50-150 долара;

- ножовете от циркониева керамика не са подобаващи за рязане на замразени и твърди артикули и макар впечатляващото си острие би трябвало да бъдем деликатни с тях, тъй като са доста податливи на счупване;

- ножът не би трябвало да се мие в миялна машина и не е желателно да бъде в контакт с произведения от стъкло;

- температурните промени въздействат на керамичните ножове, като при измиване с доста гореща вода е допустимо острието да се напука.

Керамични ножове се отличават с форма, размер, цвят, цена и разнообразни производители.

Първото нещо, което би трябвало да търсите при закупуване на подобен нож, са формата и размерът. Погледнете дръжката, острието, формата на инструмента и изберете този, които ви е комфортен и който има оптимални ергономични характерности. Не е допустимо един нож да е подобаващ за всякакво рязане, по тази причина би трябвало да знаете тъкмо за каква приложимост ще ви бъде нужен. Керамичните ножове също като стоманените са с друго предопределение - за рязане на месо, за разчистване на зеленчуци, за самун и др.

Цветът им също е от огромно значение - най-вече са разграничени на черни и бели ножове. Черните се отнасят към професионалната приложимост и са доста по-скъпи. Тяхното острие е с по-висока резистентност и неотстъпчивост, само че в случай че не сте основен готвач в ресторант, може умерено да си закупите и нож с бяло острие.

Ножовете от регистрирани марки имат непоколебим типичен дизайн, до момента в който при останалите има примес от стилове. Производителите на качествените керамични ножове залагат на снежно белия цвят, даже ножовете им стоят леко транспарантни, до момента в който при китайското произвеждане да вземем за пример те могат да бъдат със сиво-жълто острие или слонова кост. Това се дължи на обстоятелството че са направени с ускорена технология, изпичането им е направено с незадоволително време и вследствие на това тези ножове са ненадеждни, бързо се изтъпяват, склонни са на строшаване и оцветяване.

Когато избирате керамичен нож, доверете се на регистрирани марки и не забравяйте да го вземете с предпазител, който ще го съхранява и пази от счупвания.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР