Моделът на съществуване на здравеопазването у нас, най-вече на болничната

...
Моделът на съществуване на здравеопазването у нас, най-вече на болничната
Коментари Харесай

Галъп за здравната система: Все повече средства, все по-недоволни пациенти

" Моделът на битие на опазването на здравето у нас, най-много на болничната помощ, е обвързван с все по-големи средства, без хората да стават по-доволни.
Това сподели пред БНР изпълнителният шеф на " Галъп интернешънъл болкан " Първан Симеонов. Социологическата организация е провела изследване за Здравен барометър, чието последно издание е отдадено на финансирането на опазването на здравето.

" Роенето на лечебни заведения в България се трансформира на моменти в бизнес логичност, при която другите детайли в системата нямат спорни ползи – да се наблюдават, управляват, реформират един различен. А имаме поредност от синхронизирани ползи по веригата ", счита Симеонов.

" Изследван е всеобщият взор към всичко това – какъв брой пари даваме за здраве, знаем ли какъв брой ни се поставя за тези пари, желаят ли ни пари по други способи, какъв брой постоянно се занимаваме с профилактика ", разясни Първан Симеонов.

" Хората не са подготвени да заплащат по-висока здравна вноска ", съобщи още социологът, съгласно който регистрираният песимизъм по отношение на опазването на здравето е огромен.

" Няма смисъл да се влагат още средства в нереформирани системи. Също по този начин несъмнено е, че здравният статус в България, здравния декор не се усъвършенства ", разяснява Първан Симеонов.

" Големите пари и огромната политика постоянно се движат дружно, а в тази система има в действителност огромни пари. Тя е извънредно авторитетна. Целият болничен бранш, и освен той, има извънредно въздействие. Какво да приказваме за фармацевтичния! Те имат очевидно въздействие в най-високите равнища на политическите системи. "

" Години наред има ясно схващане за проблемите, а в същото време я няма политическата непреклонност, която да се опита да реформира тази система ", уточни социологът.

По думите му, има политическа воля, само че има и страх.

Според него има чисто поколенчески процеси и вътре в системата има схващане за проблемите, само че бързи и внезапни промени няма по какъв начин да се чакат.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР