Модел на изкуствен интелект може да предвиди риска от смърт

...
Модел на изкуствен интелект може да предвиди риска от смърт
Коментари Харесай

Изкуствен интелект предсказва риска от инфаркт

Модел на изкуствен интелект може да планува риска от гибел от инфаркт или инсулт за интервал от 10 години единствено от една рентгенова фотография на гръдния панер, оповестява Евронюз.

Изследователите са обучили изкуствения разсъдък да търси в рентгеновите фотоси модели, свързани с атеросклероза - главната причина за сърдечносъдовите болести.

Рискът се пресмята благодарение на оценка, основана на променливи като възраст, пол, раса, кръвно налягане, лекуване на хипертония, тютюнопушене, диабет вид 2 и кръвни проучвания.

" Променливите, нужни за пресмятане на риска от ASCVD, постоянно не са налични, което прави желателни методите за популационен скрининг ", споделя водещият създател на изследването доктор Джейкъб Уайз, радиолог, обвързван с Центъра за проучване на сърдечносъдовите изображения в Масачузетската обща болница и програмата за изкуствен интелект в медицината в болничното заведение " Бригам " в Бостън. " Нашият модел за надълбоко образование предлага евентуално решение за скрининг на риска от сърдечносъдови болести , като се употребяват съществуващи рентгенови изображения на гръдния панер. Тъй като рентгеновите фотоси на гръдния панер са общодостъпни, нашият метод може да помогне за идентифицирането на лица с висок риск. Този тип скрининг може да се употребява за идентифициране на лица, които биха имали изгода от медикаменти, само че сега не се лекуват. "

Екипът от откриватели образова модел, като употребява 147 497 рентгенови фотоси на гръдния панер от 40 643 участници в Проучването за скрининг за рак на простатата, белия дроб, дебелото черво и яйчниците - многоцентрово рандомизирано следено изследване, създадено и спонсорирано от Националния институт по рака в Съединени американски щати. Те тестват модела, наименуван CXR-CVD risk, благодарение на втора самостоятелна кохорта от 11 430 амбулаторни пациенти, които са имали рентгенови фотоси на гръдния панер и евентуално са отговаряли на изискванията за терапия със статини. От 11 430 пациенти 1096, или 9,6%, са претърпели огромно нежелано сърдечно събитие за междинния интервал на следене от 10,3 години. Установена е " забележителна връзка " сред риска, плануван от модела, и фактически следените огромни сърдечни събития.

" Хубавото на този метод е, че се нуждаете единствено от рентгенова фотография, която се прави милиони пъти дневно по целия свят ", споделя Уайз. " Въз основа на едно само съществуващо рентгеново изображение на гръдния панер нашият модел за надълбоко образование предсказва бъдещи огромни неподходящи сърдечносъдови събития с сходна успеваемост и спомагателна стойност като открития клиничен стандарт ".

Той съобщи, че от дълго време е известно, че рентгеновите лъчи улавят информация отвън обичайните диагностични находки, само че данните не са били употребявани, тъй като " не сме разполагали със постоянни и надеждни способи ".

" Напредъкът в региона на изкуствения разсъдък в този момент прави това допустимо ", сподели той. " Това, което показахме, е, че рентгеновата фотография на гръдния панер е освен това от елементарна рентгенова фотография на гръдния панер. С метод като този получаваме количествена мярка, която ни разрешава да предоставим както диагностична, по този начин и прогностична информация, която оказва помощ на лекаря и пациента ".

Резултатите от изследването бяха показани през днешния ден на годишната среща на Радиологичното сдружение на Северна Америка (RSNA).

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР