Мобилно приложение, което може да ограничи възможността да се заразим

...
Мобилно приложение, което може да ограничи възможността да се заразим
Коментари Харесай

Българин създаде приложение, което предупреждава, ако общуваме със заразен с коронавирус


Мобилно приложение, което може да ограничи опцията да се заразим с ковид, изобрети екип, управителен от живеещия в Австрия българин Михаил Ковачев, оповестява "Факти ". Вдъхновени от сходни азиатски приложения, младите специалисти в разнообразни области, вземат решение да основат сходно, само че съвместимо с европейските условия. В изявление за Радио България Михаил Ковачев обясни правилото на работа на приложението:

„ Базирано на Bluetooth, GPS и други технологии, то демонстрира какъв брой надалеч се намирам от вас “ – споделя Ковачев в изявление за Радио България. – Например в случай че приказваме от 2 метра разстояние, телефоните посочват това и наблюдават какъв брой време сме в контакт. Базирайки се на тези данни, може да се пресметна какъв е шансът аз да заразя вас.

Ако на идващия ден се окаже, че в действителност съм болен и съм имал опция да разболявам хора преди този момент, тази информация се изпраща на вашия телефон. Цялата обаче остава изцяло анонимна и няма опция да се разбере дали аз съм индивидът, който се е разболял, кой съм в действителност и къде съм се движил. Всички данни остават локално на телефона и чак когато се разболея, има опция информацията да се показа анонимно с други телефони “.

Приложението към този момент е утвърдено от управляващите в Грузия и сполучливо работи там. На базата на засечените признаци, потребителят получава автоматизирано известие от държавното управление, в което би трябвало да удостовери, че е инфектиран.

Създателите му са помислили и за тези консуматори, които нямат смарт телефон.

„ Вече имаме и ключодържатели и чип карти, с които може и без телефон да се употребява приложението – изясни Ковачев. - Първоначално и те би трябвало да бъдат сканирани с телефон, само че по-късно заработват сами и събират информацията в себе си “.

Още от дребен Михаил мечтае да оказва помощ на нуждаещите се. „ NOVID 20 “не е първата мобилна апликация, основана от нашия съотечественик. Едва 18-годишен Михаил основава самобитна обществена мрежа за университети. За да я осъществя, българинът съумява да убеди вложители, които обезпечават нужното финансиране.

„ Чрез обществената мрежа, университетите дават опция на студентите да се срещат между тях. Всичко се базира на ползите и информацията, която хората дадат за себе си и по този начин всеки елементарно може да открие пасващата му група, с която да поддържа връзка, когато отиде на място. “

Сега Михаил Ковачев се надява новата разработка на екипа му да бъде утвърдена и от българското държавно управление и да добави към този момент основаното от различен екип приложение, обявено неотдавна от Оперативния щаб за битка с ковид. Все още обаче, нашият съотечественик чака отговор.

Плановете на Михаил за идния Великден са свързани с работа, само че сигурно ще показа светлия празник със своето семейство. Пожеланието му към българите у нас и по света е да бъдат здрави и мощни, през сложния интервал, в който се намираме. Чрез Радио България, Ковачев насочи и своята признателност към България и българите за метода, по който съумяват да се оправят и овладяват спешната обстановка до момента.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР