Мобилни екипи на териториалните поделения на НОИ започнаха да консултират

...
Мобилни екипи на териториалните поделения на НОИ започнаха да консултират
Коментари Харесай

Мобилни екипи смятат „златните години“ за новите пенсии

Мобилни екипи на териториалните поделения на Национален осигурителен институт започнаха да съветват претендентите за пенсиониране в изнесени приемни за избор на по-благоприятен планиран самостоятелен коефициент. Това заяви шефът на Търговско предприятие на Национален осигурителен институт - Пловдив Розалия Джинева, представена от „ Монитор “.

Причината е смяната в Кодекса за обществено обезпечаване, която даде опция до началото на 2023 година бъдещите пенсионери да избират по коя формула да им се пресмята пенсията. Те имат право да показват дали парите им за старини да се пресмятат посредством остарелия способ с трите „ златни години “ от преди 1997 година или с целия приход след 2000 година От понеделник те към този момент могат да попълнят новия пример за разпределяне на пенсия.

С цел подкрепяне избора във всички поделения на Национален осигурителен институт в страната са обособени специфични работни места, на които се дава информация единствено по тази тематика. Освен в районните структури и в изнесените гишета на Национален осигурителен институт, съвещания ще се правят и от мобилни екипи в общинските центрове по места. Графиците за визитите на мобилните екипи през месец май са оповестени в приемната на всяко Търговско предприятие на Национален осигурителен институт, прецизираха от осигурителния институт.

Консултациите се вършат от чиновници на Национален осигурителен институт посредством потребление на електронната услуга „ Изчисляване на планирана пенсия “. Тя към този момент е налична на уеб страницата на Национален осигурителен институт посредством публикуван от института личен идентификационен код (ПИК).

От Национален осигурителен институт обаче подсетиха, че избраните по този метод стойности както на самостоятелните коефициенти, по този начин и на избраните с тях размери на пенсията имат прелиминарен темперамент и могат да се разграничават от действителните, както заради разлики или смяна в данните, употребявани при осъществяване на консултацията, по този начин и заради настъпили промени в законодателството.

Всички, на които е нужна консултация, могат да се запишат или да дойдат на място за срещите, избрани по прелиминарен график за всяка община, изясни Розалия Джинева. На място, в действително време, благодарение на съответните механически средства, експертите на Национален осигурителен институт ще пресмятат бъдещите пенсии. Единственото, което е належащо, е хората да носят документи за идентичност, документите си за стаж или най-малко да могат да го посочат правилно, както и нужният документ за тригодишната база преди 1997 година, в случай че желаят да създадат сравнението, уточни още шефката на пловдивския Национален осигурителен институт.

Тези, които към този момент са си подали заявление за пенсиониране след 1 януари 2019 година имат разполагаем шест месеца, считано от 4 май, през което време да им се направи преценка за по-благоприятен вид. Може да се преразгледа и към този момент отпусната пенсия от началото на годината и пенсионерът да пристъпи към избор на по-благоприятния вид.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР