Мобилна автоматична станция за контрол на качеството на атмосферния въздух

...
Мобилна автоматична станция за контрол на качеството на атмосферния въздух
Коментари Харесай

Няма данни за замърсяване на територията на България след експлозията в Румъния

Мобилна автоматизирана станция за надзор на качеството на атмосферния въздух ще бъде позиционирана в с. Дуранкулак, общ. Шабла.

По данни на Националния институт по метеорология и хидрология - Българска академия на науките, филиал Варна, все още посоката напразно е запад-северозапад и преносът на въздушни маси е насочен към Черно море.

При опазване посоката и скоростта напразно не се чака замърсяването на атмосферния въздух да доближи границите на България.

Според Басейнова дирекция „ Черноморски регион “ няма данни за замърсяване на морските води в региона на и граничната зона с Румъния.

Басейнова дирекция, Регионалната лаборатория Варна към Изпълнителна агенция по околна среда и РИОСВ-Варна провеждат мониторинга и докладването при констатиране на замърсяване от рафинерията – ще се вземат и проучват проби от морската вода, въздуха и брега.

Министерство на околната среда и водите разпореди на Висшето военноморско учебно заведение „ Никола Йонков Вапцаров “ (ВВМУ) да извърши разбор на евентуалната опция за разлив в Черно море след повредата.

Анализът ще извърши „ Центърът за интегрирано ръководство и мониторинг на бреговата зона “ във ВВМУ, построен с финансиране от министерството. Центърът работи при нефтени разливи и ръководство на силите, участващи в превъзмогването на следствията от тях.

Чрез мониторинга на бреговата зона България може да наблюдава и предприеме навременни дейности за ограничението на разлива и сигурността на бреговата зона в Българската акватория на Черно море, ако има такъм след повредата в рафинерията в Румъния.

Министерство на околната среда и водите посредством Регионална инспекция за опазване на околната среда - Варна и Басейнова дирекция „ Черноморски район” е в подготвеност за осъществяване на отговорностите си по Национален спешен проект за битка с нефтени разливи в Черно море.

Зам.-министърът на околната среда и водите инж. Петър Димитров е изпратил публично питане до румънските управляващи за повече информация по случая.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР