Мнозинството в пленарната зала уважи искането на ДПС по повод

...
Мнозинството в пленарната зала уважи искането на ДПС по повод
Коментари Харесай

Парламентът няма да заседава в петък заради Рамазан Байрам

Мнозинството в пленарната зала почете настояването на Движение за права и свободи във връзка мюсюлманския празник на следващия ден да няма пленарно съвещание. 159 народни представители гласоподаваха " за ", 41 бяха " срещу ", а 20 се въздържаха.

Проекторешението беше импортирано от Движение за права и свободи в първия пленарен ден от седмицата, а вносителят Йордан Цонев съобщи в залата, че религиозните празници са неработни дни за членовете на съответните вероизповедания.

Всички снимки

Не се съгласиха от " Възраждане ". Дори измежду депутатите от Движение за права и свободи има християни, а в залата участват още католици, евреи, протестанти и православни, посочи Костадин Костадинов. Той посочи, че по този начин ще бъде основан казус, като акцентира, че почита празника и правото на мюсюлманите да не работят в този ден, само че не приема това да се отнася за всички депутати. " Ако всеки въз основата на това решение изиска неработен ден, няма да има съображение, на което да гласуваме срещу ", аргументира се той.

" Освен това не всички в Движение за права и свободи са мюсюлмани, те могат да продължат да работят ", добави Костадинов. От партията му акцентираха, че единствено преди ден Народното събрание е отменил великденската си почивка, а през днешния ден взема решение още веднъж да не работи в петък, поради различен празник. Действащият устав на Народно събрание дава опция на всеки народен представител, когато смята, че има уважителна причина за неявяването си на пленарно съвещание, да подаде заявление до ръководителя на Народното събрание, подсети съпартийката му Цвета Рангелова. " Това могат да създадат депутатите от Движение за права и свободи ", бе нейното предложение.

Въпреки това болшинството удовлетвори настояването на Движение за права и свободи, а Йордан Цонев излезе с декларация от името на парламентарната група, с цел да благодари и да честити на всички български жители у нас и зад граница, които са мюсюлмани.

Цонев поздрави от името на групата с настъпващия празник Рамазан Байрям. " Ние изповядваме философията, че разликата е благосъстояние, всеки би трябвало да отстоява своето право, а разбирателството сред другите етнически общности у нас е мотив за горделивост ", сподели Цонев. " От името на християните в Движение за права и свободи желая да поздравя всички български жители мюсюлмани с Рамазан Байрям ", сподели депутатът.

Така идващото съвещание на 49-ия парламент бе планувано от Росен Желязков за идната сряда, 26 април.

Снимка: БТА

Преди това депутатите сътвориха краткотрайна комисия за разработване на план на Правилник за организацията и активността на Народното събрание. Срокът за писмени оферти от народните представители за оферти в плана е до 24 април в това число. Председател на комисията стана Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС.

Снимка: БТА

Членове са още съпартиецът му Христо Гаджев, Никола Минчев и Людмила Илиева от ПП-ДБ, Петър Петров и Цвета Рангелова от " Възраждане ", Хамид Хамид и Йордан Цонев от Движение за права и свободи, Мая Димитрова и Иван Иванов от " Българска социалистическа партия за България ", а от Има Такъв Народ в правенето на правилника ще вземат участие Павела Митова и Гроздан Караджов.

Снимка: БТА
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР