Мнозинството в парламента прие на първо четене новия закон за

...
Мнозинството в парламента прие на първо четене новия закон за
Коментари Харесай

Промениха закона за БНБ заради еврото

Мнозинството в Народното събрание одобри на първо четене новия закон за Българската национална банка, който ще разреши влизането на България в еврозоната.

С признатите на първо четене промени се урежда статута на еврото като парична единица, дефинира се дизайнът на националната страна на разменните евромонети, стартирането и изваждането от обращение, замяната, обмяната и възпроизвеждането на евробанкноти и евромонети.

В закона се планува категорично в какви типове активи и принадлежности могат да се влагат запасите на Българската национална банка.

Срещу закона остро възразиха от „ Възраждане “.

„ Ние би трябвало да запазим изцяло нейната самостоятелност, а не да стане пощенска кутия на Европейската централна банка, тъй като влезем ли в тази догадка няма да имаме никаква самостоятелност на Българска народна банка “, разяснява Цончо Ганев.

С признатите на първо четене текстове се преодоляват правните несъответствия, регистрирани в отчетите на Европейската централна банка и Европейската комисия във връзка с правната уредба на паричната политика, събирането на статистически данни, ръководството на интернационалните валутни запаси, платежните системи, издаването на банкноти, изборът на самостоятелни инспектори, финансовото отчитане, политиката по установяване на валутния курс, интернационалното съдействие и други.

Изцяло новият закон за Българска народна банка би трябвало да размени в този момент настоящия при влизането на България в еврозоната.

Депутатите гласоподаваха 5-дневен период за внасяне на оферти сред двете четения.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР