Мнозинството от депутати не позволиха партийната субсидия да падне от

...
Мнозинството от депутати не позволиха партийната субсидия да падне от
Коментари Харесай

Партийната субсидия остава 8 лева за реален глас

Мнозинството от депутати не разрешиха партийната дотация да падне от 8 лева на 1 лева Предложението на " ИТН ", което предвиждаше смяна в Закона за политическите партии, бе гласувано на първо четене.

Преди същинското гласоподаване бе поискана поименна инспекция от Мария Капон от " Изправи се! Мутри вън! ". Установи се съществуване на кворум и предлагането на хората на Слави Трифонов бе подложено на гласоподаване. При първия опит то бе признато. От Движение за права и свободи обаче желаеха прегласуване. И при второто гласоподаване предлагането за 1 лева дотация не бе утвърдено -  " за " предлагането гласоподаваха 76 народни представители, " срещу " - 86 и " въздържали се " - 6, с което то бе отхвърлено.

Според разбора на Има Такъв Народ, в случай че партийната субсия бъде понижена това ще докара до над 21 млн. лв. спестени на година. Партията на Слави Трифонов поиска свиването на размера на дотацията като част от обещанията си към жителите, които поддържаха референдума им през 2016 година

Опонентите на тази концепция обаче предизвестяват, че това е популизъм и крие риск.

След едночасови пререкания за седмичната стратегия на праламента тази заран, в крайна сметка съвещанието продължи с разискване на промените в Закона за политическите партии, импортирани от " ИТН ", които плануват понижаване на годишната партийна дотация от 8 на 1 лев за автентичен глас. 

С разнообразни претекстове ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Държавно стопанско предприятие възразиха против намаляването на дотацията. Йордан Цонев предизвести, че „ ще преминем към това финансиране от 90-те години и никой не може да го спре – нито Министерство на вътрешните работи, нито ДАНС “.

Размерът от 1 лева е мимикрия на обществено финансиране, не покрива никакви разноски и безусловно непотребен, уточни националният представител от ПГ на Движение за права и свободи по време на дебата по понижаване на партийната дотация на първо четене.  " Позицията на Движение за права и свободи е извънредно поредна, доста ясно аргументирана и доста точна. Ще я напомня за сътрудниците, които са нови в тази зала. Ние участвахме във сформирането на публичното мнение при започване на този век да преминем ли към обществено финансиране на политическите партии или да останем, както беше първите години на демократичния развой. Дебатът продължи повече от година и в него се включиха освен политици, публицисти, политолози и социолози и общото мнение беше, че би трябвало да има финансиране. Нещо повече, ние бяхме едни от вносителите на въвеждането на този модел ", съобщи още Цонев.

По думите му по-късно в годините тази дотация е била увеличавана.

" Конституционният съд споделя, че общественото финансиране на тези партии от страната до избран размер затова би трябвало да се счита за конституционно дължимо. Т.е. би трябвало да има обществено финансиране. Веднага вносителите ще кажат - 1 лева е този размер, само че тук ни се разминават мненията, тъй като ние не считаме, че с 1 лева в действителност финансираме каквито и да било разноски на политически партии. Когато имаме повече време и дебатът тръгне всъщност, да кажем на второ четене, ще кажем причините за разноските ", посочи още Цонев.

Социалистът Крум Зарков призна за затрудненото финансово състояние на Българска социалистическа партия, само че съобщи: „ Ако мислите, че ще отидем да се молим на някой мастит предприемач да заплати тока на „ Позитано “, надълбоко се лъжете ".

От ГЕРБ дефинираха предлагането на Има Такъв Народ като популизъм, а Вежди Рашидов се обърна към „ ИТН “: „ Вашият водач много забогатя в последно време, до момента в който се подиграваше с хората. Аз ви апелирам, подарявайте и по едно ферари на българския народ “.

Новите партии в Народното събрание застанаха изрично зад концепцията за понижаване на дотацията.

Антоанета Цонева от " Демократична България "  коментира: „ Разбира се, че ГЕРБ-СДС може да се яви с нула лв. дотация ". Тя напомни, че партията на Бойко Борисов държи своята дотация на сметка в банка и към този момент е милионер.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР