Мнозина са чували този израз, но не разбират как черният

...
Мнозина са чували този израз, но не разбират как черният
Коментари Харесай

Черен лед: Защо е опасен и какво да прави шофьорът?

Мнозина са чували този израз, само че не схващат по какъв начин черният лед се разграничава от елементарния лед. Нарича се черен, тъй като се слива с асфалта. Практически не се вижда. Привечер и през нощта свети от фаровете. Но денем не се вижда.

Такова събитие може да се срещне в първите дни на зимата или в средата на студения интервал след топене, когато се движим по пътя и е влажно (виждаме, че водни пръски се лепят върху стъклото, използваме чистачките). Температурата на открито е към 0 градуса.

Но безусловно още един градус надолу, вятър да духне и водният филм върху пътното платно ще се трансформира в лед. Тъй като този пласт е доста тъничък, ледът е на практика незабележим. Затова се назовава черен лед, черен е като асфалта под него.

Едни от най-опасните места,където се появява черен лед, когато температурата падне са на възвишенията, на мостове или на други ветровити места. В ниското водата още не е замръзнала, само че по хълмовете ледената коричка към този момент се образува.

Каква е заплахата и какво да вършим

Каква е заплахата от обстановка, когато водач влезе в подобен пътен сектор, мисля, че няма потребност да обясняваме в детайли. Много е елементарно внезапно да загубите надзор над колата. Нека поговорим какво да вършим, по какъв начин да открием черен лед, по какъв начин да се държим, в случай че се откри загуба на надзор и плъзгане.

Първото нещо, за което би трябвало да внимавате в студено време (късна есен, зима, ранна пролет) са температурните промени. Ако денем е +5, +7, тогава до вечерта и през нощта може да бъде 0, -1. Няма потребност да се изненадвате, в случай че попаднете на хлъзгав сектор от пътя. Затова следете температурата. Сега съвсем всяка модерна кола има конфигурирани датчици. Показва ли датчика+2, +1 и се качваме на дълъг и висок мост, там към този момент е допустимо температурата да е 0 или -1.

Запомнете 3-те съществени характерности на ръководството през зимата:

Осигурете цялостна отмереност на возенето чрез метода на шофиране. Без внезапно натискане на газта, прекъсване, въртене на кормилото при промяна на лентата, отбягване на трудности и така нататък Ако през лятото, когато сцеплението на колелата с пътя е положително, колата реагира внезапно и не губи надзор, при малко лед, внезапно лидерът губи надзор.

Скоростта на движение по описаните рискови пътни участъци спрямо лятото би трябвало да се понижи с 15-20% през зимата. Ако през лятото или по време на топене се движите по избран път 90, тогава през зимата би трябвало да отидете приблизително 70 км в час.

Увеличена отдалеченост сред колите. Ако под колелата има лед, сцеплението на колелата с пътя става неприятно, тогава спирачният път ще бъде доста по-дълъг. Ако има някаква заплаха, ще я видите от надалеч, когато сте на по-голямо разстояние от предния автомобил. Имате потребност от повече място, с цел да спрете колата. Плавното прекъсване е належащо освен с цел да имате време да спрете, само че и с цел да не ви удари никой.
 Снимка 399257
 

И също спазвайте 5-те златни правила какво да не вършиме:
Да бързаш и шофираш припряно; Да се разсейваш; Да нарушаваш разпоредбите за движение; Да седнеш зад кормилото, в случай че се чувстваш зле (физически или психически); Да караш неизправна кола.
Какво би трябвало да направя като водач, в случай че попадна на черен лед и има загуба на надзор и поднасяне на колата?

Това към този момент е рискова обстановка, нужни са опит и подготовка. Да се обсъжда проблема на хартия е безсмислено. Когато ви се случват сходни неща, би трябвало да проработят избрани рефлекси, автоматизирани придвижвания. Те могат да се реализирана, в случай че имате доста часове процедура, освен шофиране, само че и образование за спешни обстановки.

Следователно всичките теоретични знания (волан в посока на плъзгане, дайте газ на предното предаване и т.н.) не стигат, с цел да си сигурен, че ще овладееш обстановката. Автомобилите са разнообразни, гумите са разнообразни, ледът е повече или по-малко, има пясък някъде по него или няма. Всичко е самостоятелно.

Основната ви задача е да не поднесете, да предотвратите загуба на надзор над колата, т.е. да избегнете попадането в такива рискови обстановки.

Най-важният съвет

Преди да тръгнете по пътя, усетете го. Какво значи това? Излезте от паркинга. Погледнете - откъм гърба и начело няма никой, изпробвайте по какъв начин се държи колата. Ускорете, намалете, спрете, с цел да тествате положението на пътното платно.

Ако видите, че пътят е влажен и бляскав на светлината от фаровете, а на улицата е към нула градуса, по-добре постоянно да мислете, че може да карате на лед. Намалете скоростта, увеличете дистанцията.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР