Множество зъби, които по всяка вероятност са принадлежали на мегалодон

...
Множество зъби, които по всяка вероятност са принадлежали на мегалодон
Коментари Харесай

Гмурци откриха зъби на мегалодон в наводнена пещера в Мексико

Множество зъби, които по всяка възможност са принадлежали на мегалодон – колосана праисторическа акула, която би изяла тази от „ Челюсти “ за закуска – бяха открити в наводнена пещера в Мексико.

Находката е направена от Кей Запата – гмуерц и поводен фотограф - в цялостната с вода пещера край Мерида в мексиканския щат Юкатан. Основната ѝ зала е близо 600-метрова – с голям брой наводнени пространства, скрити настрана от главния кулоар.

Мегалодонът (Carcharodon megalodon) е тип праисторическа акула - див звяр, обитавал океаните в интервала късен Олигоцен - ранен Неоген и липсващ преди 2 милиона години. Името на този див звяр се превежда като „ огромен зъб “ (на гръцки: μέγας - огромен, ὀδούς - зъб).

Виж още: Акулите - онеправданите жертви на киното

Точната форма на тялото на Мегалодона не може да бъде възобновена, защото най-разпространените остатъци от този тип са зъбите — те наподобяват зъбите на Бялата акула, само че са по-назъбени и по-големи (до 18 см). Липсата на повече остатъци се изяснява от обстоятелството, че скелетът на Мегалодона е бил построен от хрущял, а не от кост. Все отново, изхождайки от приликата сред зъбите на Мегалодона и актуалната Бяла акула, някои учени допускат, че формата на тялото на праисторическата хищна риба е наподобявала тази на Бялата акула.


Реконструкция на челюстите на мегалодон в Националния аквариум на Балтимор. Източник: Serge Illaryonov/Wikimedia Commons CC BY 3.0​

А какво е правила акула от този вид в пещера в Мексико?

Подобно на доста елементи от света, и тази в Мексико е била в миналото под вода. През последните стотици милиони години равнището на океаните трагично се е покачвало и спадало. В резултат на това останките на мегалодона, както и на доста други изчезнали морски зверове, могат да бъдат открити из цялата планета. Бихте могли да се натъкнете на зъби на мегалодон в разнообразни елементи на Северна Америка (и най-много на дъното на заливи в Северна Каролина, Южна Каролина и Флорида). Всъщност сходни зъби са откривани на всеки един континент като се изключи Антарктика.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР